Rusland wil toegang tot bitcoinbeurzen blokkeren

Rusland wil toegang tot bitcoinbeurzen blokkeren

10-10-2017 13:17 Laatste update: 26-04-2018 17:10

De Russische centrale bank wil toegang tot websites van beurzen waar je in cryptomunten kunt handelen blokkeren.

Volgens Reuters noemt de plaatsvervangend gouverneur van de centrale bank van Rusland, Sergei Shvetsov, de beurzen voor cryptovaluta 'dubieus'. Cryptomunten veranderen volgens Shvetsov geleidelijk aan van een vorm van betaling in beleggingen met hoge rendementen. Hoge rendementen betekenen meestal ook hoge risico's. "We kunnen niet aan de kant staan. We willen geen directe en makkelijke toegang bieden tot zulke dubieuze instrumenten voor particuliere beleggers", zegt Shvetsov nu dan ook.

Reguleren

Aanvankelijk noemde de Russische financiële autoriteiten cryptomunten illegaal, omdat ze voor het witwassen van geld gebruikt zouden kunnen worden. Later werd het standpunt verzacht. Maar ze wilden wel het gebruik van cryptomunten reguleren.

Vorige maand leek het dat de Chinese overheid ook strenger wilde optreden tegen de handel in Bitcoin. China was bang de controle op het geldsysteem te verliezen.

Ook AFM waarschuwde al

Cryptomunten liggen al langere tijd onder vuur. Zo waarschuwde in ons land de Autoriteit Financiële Markten (AFM) medio juni voor het gebruik van onder meer Bitcoin en Ethereum. De AFM ziet overeenkomsten tussen de hype rond cryptomunten en de internetzeepbel.

De topman van de grote Amerikaanse zakenbank JP Morgan, Jamie Dimon, haalde vorige maand keihard uit naar Bitcoin. Volgens hem is de digitale munt bedrog en zal Bitcoin uiteindelijk in rook opgaan. Dimon vond Bitcoin een ergere speculatie dan de tulpenmanie uit de 17e eeuw.

Koersexplosie dit jaar

De koers van Bitcoin steeg dit jaar al van een kleine 1000 dollar tot nu 4800 dollar. Dat is een vervijfvoudiging. Vijf jaar terug stond de Bitcoin nog op 12 dollar en begin 2011 kostte een bitcoin zelfs minder dan een dollar.

De koersen van andere cryptomunten, zoals Ethereum, zijn ook fors gestegen.