Spotify breidt gratis versie uit

Spotify breidt gratis versie uit

24-04-2018 16:58 Laatste update: 26-04-2018 12:00

Spotify heeft voor het eerst in vier jaar zijn gratis versie veranderd. Gebruikers zitten in de Spotify-apps niet langer vast aan het shufflen van liedjes.

Gratis gebruikers van Spotify konden op mobiele apparaten tot nu toe alleen in de shuffle-modus naar afspeellijsten luisteren. Ze konden geen specifieke liedjes kiezen of de exacte volgorde van liedjes bepalen. Met de nieuwe versies van de apps krijgen gratis gebruikers voortaan wel on-demand toegang tot vijftien playlists. Dat maakte Spotify vandaag bekend.

Gratis gebruikers hebben in die afspeellijsten de vrijheid om specifieke nummers af te spelen. Bij de andere playlists zitten ze wel weer vast aan de shuffle-modus.

Gepersonaliseerde playlists

Onder de 15 gratis on-demand playlists  zijn er enkele die helemaal zijn afgestemd op persoonlijke muziekvoorkeuren. Die gepersonaliseerde afspeellijsten zijn Discover Weekly met muziek die lijkt op wat gebruikers vaker draaien, Daily Mix met elke dag nieuwe luistertips en Release Radar met recent uitgebrachte liedjes van artiesten waar gebruikers eerder naar hebben geluisterd. 

Gebruikers van de gratis Spotify-app kunnen nu ook meteen bij de start hun favoriete artiesten kiezen. Zo is Spotify direct in staat om gepersonaliseerde playlists aan te bieden.

Groei

Spotify heeft meer dan 90 miljoen gratis gebruikers en ruim 70 miljoen abonnees. Van alle actieve Spotify-gebruikers is 71 procent jonger dan 34 jaar oud. Concurrent Apple Music heeft inmiddels meer dan 40 miljoen abonnees.

Streamingdiensten zorgen er voor dat de omzet van de muziekindustrie blijft stijgen. Wereldwijd was die omzetgroei afgelopen jaar 8,1 procent, in Nederland was dat volgens branchevereniging NVPI 10,1 procent. Streamingdiensten zijn in Nederland al goed voor 64 procent van de muziekomzet. Dat aandeel zal volgens de NVPI de komende jaren verder toenemen.

Lees ook: Zoveel geld legt Spotify toe op jouw abonnement

Bekijk onze vergelijking tussen zes muziekdiensten:


Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal