Straks bij alle providers zelf tv-zenders kiezen?

Straks bij alle providers zelf tv-zenders kiezen?

13-07-2016 14:13 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Het kabinet wil dat tv-kijkers zelf de zenders in hun tv-pakket kunnen samenstellen. Het verplichte pakket van 30 zenders moet worden losgelaten.

Staatssecretaris Sander Dekker wil dat mensen alleen betalen voor de tv-zenders waar ze naar willen kijken. Hij heeft woensdag een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin staat dat providers hun verplichte standaardpakketten van tv-zenders zouden moeten loslaten. Abonnees zouden zelf 'à la carte' zenders moeten kunnen kiezen. Betalen per zender kan overigens al voor extra zenders bij de nieuwe online tv-dienst Knippr van T-Mobile, dat ook een (kleiner) basispakket heeft.

Voor gewone tv-abonnementen geldt nu nog een wettelijke plicht van minimaal 30 tv-zenders. Nederland is het enige land waar dit per wet zo is geregeld. Kabelbedrijven denken dat klanten niet snel zelf een eigen tv-pakket willen samenstellen. Maar uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de consumenten dit juist wel ziet zitten. Ruim de helft vindt het vooral interessant als het ook leidt tot een goedkoper pakket. 

Providers als Ziggo en KPN staan niet afwijzend ten opzichte van het voorstel, maar volgens de bedrijven is het nog te vroeg om te bepalen welke wijzigingen in het zenderaanbod er door dit plan zullen komen. Het 'à la carte' kiezen van zenders wordt mogelijk nog niet verplicht. In het voorstel blijft er wel een kleiner verplicht standaardpakket met de drie publieke tv-zenders, drie Vlaamse zenders en minimaal één regionale en één lokale zender.