Twitter-president: Trump krijgt een nieuwe telefoon

Twitter-president: Trump krijgt een nieuwe telefoon

20-01-2017 10:51 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Trump wordt vandaag beëdigd als 45e president van de VS, en daar hoort ook een nieuwe, beveiligde telefoon bij.

Donald Trump heeft zijn presidentschap zowat via Twitter binnengesleept. “Alsof je een eigen krant hebt, maar dan zonder verlies te draaien”, twitterde hij eens. Die tweets verstuurde hij allemaal via zijn Android-telefoon, maar die heeft hij moeten afstaan, meldt Associated Press. Het toestel, volgens The New York Times een Samsung Galaxy, is ingeruild voor een “beveiligd, versleuteld apparaat dat is goedgekeurd door de Secret Service, met een nummer dat maar weinig mensen hebben”.

Obama klaagde tijdens de begindagen van zijn presidentschap over de ouderwetse telefoon die hij uit veiligheidsoverwegingen moest gebruiken. Die werd later vervangen door een BlackBerry, en daarna door een extra beveiligde iPhone, zei Obama in een talkshow. Wel met zeer beperkte functies: mailen met een paar mensen, internetten en nieuws lezen. Maar de presidentiële iPhone zou niet zelf kunnen bellen, geen apps kunnen installeren, foto’s maken of muziek afspelen.

Tweede account

E-mailen doet Trump volgens verschillende berichten zelf niet, maar hoe zit het met de tweets van de aanstaande president? Volgens Associated Press had Obama een aparte telefoon om vanaf het POTUS-account te twitteren, maar die tweets verstuurde hij kennelijk zelden persoonlijk – ze werden gecontroleerd. Trump krijgt dat POTUS-account ook, maar het heeft bijna de helft minder volgens dan zijn eigen Twitter-account.

Of hij zijn persoonlijke telefoon aan de wilgen heeft gehangen is niet bekend, al toont het mailserver-schandaal van Hillary Clinton wel aan dat enige scheiding van hardware bij politieke functies is aan te raden. Het zal hoe dan ook wennen zijn voor Trump, die als zakenman en tijdens zijn campagne volgens verschillende verhalen goed telefonisch bereikbaar was.

Meer weten over de beveiligde telefoons van de overheid? We schreven eerder een artikel over deze toestellen.