Uber betaalde 450.000 euro aan boetes in Nederland

Uber betaalde 450.000 euro aan boetes in Nederland

14-03-2016 13:27 Laatste update: 27-04-2018 08:08

De UberPOP-dienst waarbij chauffeurs geen taxi-vergunning hadden, heeft Uber in ons land 450 duizend euro aan boetes gekost.

UberPOP-chauffeurs werden door de overheid gezien als 'snorders' en dat is illegaal. Uber hield de dienst in eerste instantie in de lucht in Nederland, en beloofde de boetes voor de UberPOP-chauffeurs te betalen. Afgelopen november werd alsnog besloten ermee te stoppen. Voor Uber is 450.000 euro geen onoverkomelijk bedrag; het is de meest waardevolle start-up ter wereld, met 51 miljard dollar. Wereldwijd lijdt het bedrijf wel nog altijd verliezen. Onlangs bleek dat Uber buiten de VS in 2014 een verlies van 235 miljoen dollar leed.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) lette afgelopen jaar extra op chauffeurs van UberPOP. Niet alleen de chauffeurs, maar ook de auto's voldeden niet aan de regels. Volgens de ILT lijkt het dat in het tweede halfjaar van 2015 UberPOP alleen nog reed voor vaste klanten. Daardoor werd het moeilijker om op te treden. Mede daardoor werden minder UberPOP-chauffeurs aangehouden.

Aanhoudingen

In de eerste zes maanden van vorig jaar waren er 29 acties van de ILT specifiek gericht op UberPOP. Daarbij werden 37 aanhoudingen verricht. In de tweede helft van het jaar waren er vier acties die specifiek op UberPOP waren gericht, daarbij waren drie aanhoudingen. In september deed het Openbaar Ministerie een inval in het Amsterdamse kantoor van Uber. Het bedrijf wordt verdacht van het overtreden van 'de Wet personenvervoer 2000 in georganiseerd verband'. In documenten werd ook gesproken over Uber als mogelijk criminele organisatie.

Inmiddels bestaat UberPOP niet meer in Nederland. Op 20 november werd er mee gestopt. Uber X en UberBlack bestaan nog wel. Daarbij zijn de chauffeurs wel een taxivergunning. Het verschil tussen UberX met de 'gewone Uber' (UberBlack) is dat een ritje met UberX goedkoper is, omdat de auto's waarmee wordt gereden kleiner zijn en dus lagere kosten hebben dan bij de standaard Uber, UberBlack. Verder heb je ook nog UberVAN, waarin je met een stationwagen wordt vervoerd. 

Deeleconomie 

Uber past in de trend dat steeds meer dingen worden gedeeld. Zo is Airbnb, een platform waarmee particulieren hun huis te kunnen verhuren, nu al het grootste 'hotel' van Nederland. Hoteliers vinden Airbnb een bedreiging, maar sommige gemeenten hebben Airbnb geaccepteerd. Zo int Airbnb voor de gemeente Amsterdam de toeristenbelasting. Minister Kamp van Economische Zaken wil meer ruimte bieden aan vernieuwende ontwikkelingen op internet, zoals Airbnb.