Uber-CEO stapt na kritiek uit adviesraad Trump

Uber-CEO stapt na kritiek uit adviesraad Trump

03-02-2017 10:08 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Uber-baas Travis Kalanick stapt na kritiek uit een adviesraad van Donald Trump.

Kalanick zat sinds december in de adviesraad van Trump en dat kwam hem zowel intern als onder klanten op kritiek te staan. Het gaat dan vooral om het inreisverbod van Trump, dat alle mensen uit zeven moslimlanden buiten de VS moet houden. Uber-medewerkers waren bang dat samenwerking met Trump na het inreisverbod zou zorgen voor een zielloos imago voor het bedrijf.

Ondertussen protesteerden taxichauffeurs in New York met een staking tegen het inreisverbod van Trump. Uber-chauffers bleven wel rijden die stakingsbreuk zorgde ervoor dat meer dan 200.000 klanten hun Uber-account opzegden. Tot nu toe zei Kalanick dat hij liever altijd een plek aan de tafel zou hebben bij Trump, om zich zo uit te kunnen spreken. Daar komt hij na de kritiek op terug, in een e-mail aan medewerkers, meldt The New York Times.

Volgens de Uber-topman zorgde zijn deelname aan de adviesraad van Trump voor een “perceptie-realiteitskloof tussen wie mensen denken dat we zijn, en wie we eigenlijk zijn”. Kalanick zegt tegen zijn medewerkers dat zijn deelname aan de adviesraad werd aangezien voor steun aan het beleid van Trump. “Immigratie en openheid naar vluchtelingen is een belangrijk deel van het succes van ons land en eerlijk gezegd ook van Uber”, schrijft Kalanick zijn medewerkers.

Elon Musk blijft wel

Telsa-CEO Elon Musk zit ook bij de adviesraad van Trump maar kiest voor een andere aanpak. Bij een vergadering van de raad later vandaag wil Musk zijn zorgen over het inreisverbod aankaarten, zegt hij op Twitter. Ook andere leden van de raad zullen dat volgens Musk doen. De Tesla-CEO benadrukte ook dat deelname aan de raad geen steunbetuiging aan het beleid van de Trump-overheid is.

In de adviesraad zitten ook de CEO’s van Disney, multinational GE, bank JPMorgan Chase, en PepsiCo. De voorzitters van Apple, Google, Microsoft en Facebook zitten niet bij de adviesraad, maar komen wel in het geweer tegen het inreisverbod. Apple-CEO Tim Cook zei eerder deze week al teven The Wall Street Journal dat hij een rechtszaak tegen het inreisverbod van Trump overwoog.