Uber-rivaal biedt gratis ritten in zelfrijdende taxi's in Singapore

Uber-rivaal biedt gratis ritten in zelfrijdende taxi's in Singapore

23-09-2016 09:01 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Een test met zelfrijdende taxi's in Singapore wordt uitgebreid, dankzij een samenwerking met Grab, een Aziatische rivaal van Uber.

Vorige week startte Uber in het Amerikaanse Pittsburgh een experiment met zelfrijdende taxi's. Hoewel het nieuws over Uber de voorpagina's haalde, had een ander bedrijf de race om de eerste zelfrijdende taxi al gewonnen. Nutonomy startte eind augustus al met publiekelijk testen van zelfrijdende taxi's.

Die test in nu niet alleen verlengd maar ook vergroot in opzet, dankzij een samenwerking met Grab, de Aziatische tegenhanger van Uber. De komende twee maanden mogen Grab-passagiers zich in het zakelijke district in Singapore gratis laten rondrijden door een zelfrijdende auto. Mochten de passagiers buiten het 2,5 vierkante kilometer gebied willen reizen, dan kan dat, maar dan neemt de 'backup' menselijk bestuurder het stuur over. Het experiment loopt de komende maanden.

Speciale snelwegstrook

Het is het zoveelste teken aan de wand dat de zelfrijdende auto dichterbij komt. Enkele dagen geleden gaf de Amerikaanse President Obama zijn zegen aan de zelfrijdende auto, zolang er maar regels zijn en in diezelfde week deden enkele high-tech experts een voorstel om de eerste speciale snelwegstrook voor zelfrijdende auto's van Vancouver naar Seattle te realiseren. 

Ondanks al het optimisme hebben we nog wel een lange weg naar de autonome auto te gaan, zo bleek gisteren. De zelfrijdende busjes die sinds vorige week als proef rondrijden in Friesland, blijken fietsers op het fietspad van de weg te rijden.