Utrechter gebruikt chip in arm als ov-chipkaart

Utrechter gebruikt chip in arm als ov-chipkaart

13-07-2016 16:27 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Utrechter Tom van Oudenaarden heeft een chip in zijn arm geïmplanteerd, waarmee hij kan inchecken in het ov. Volgens NS is dat toegestaan.

De OV-chipkaart is niet de eerste chip die Tom van Oudenaarden in zijn lichaam heeft. De piercer uit Utrecht kan naar eigen zeggen ook de deur van zijn auto en van zijn winkel openen met een chip in zijn lijf. "Ik wil het nu met meer dingen doen. Ik ben begonnen met de OV-chipkaart", vertelt hij aan RTL Nieuws

Twee weken geleden implanteerde hij de chip uit zijn anonieme ov-chipkaart in zijn arm. Direct na het implanteren ging hij met zijn arm nog in het verband, naar het station en maakte filmpje. "Het was heel gaaf om het eindelijk te proberen. Ik ben er vanaf december mee bezig geweest om te zorgen dat het lukt en veilig is." 

Het implanteren was 'echt niet tof', zegt Van Oudenaarden. "Er zit een schijf van 3,5 centimeter breed en 6 millimeter hoog in mijn arm." De chip zorgde twee weken geleden voor een flinke bult. Die is inmiddels een beetje weggezakt. Of hij ook echt mag reizen met de 'kaart' is nog even de vraag. Hij heeft de chip alleen getest bij de poortjes op het station en niet bij een controleur in de trein. "Ik weet dus nog niet of de conducteur hem kan lezen."

Het mag wel

Van Oudenaarden zegt contact te hebben gehad met NS en Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart. De webcare-afdeling van NS heeft aan hem laten weten dat het is toegestaan, mits de conducteur kan controleren of hij is ingecheckt en akkoord gaat met het vervoersbewijs.

Een woordvoerder van NS verwijst door naar Trans Link. Daar zeggen ze bekend te zijn met het verhaal. "Hij is wel heel vooruitstrevend. Maar omdat hij op een anonieme kaart reist, is er bijvoorbeeld geen pasfoto nodig", zegt een woordvoerder. "We hebben hem wel geadviseerd om ook nog een ander vervoersbewijs mee te nemen."