YouTube-algoritmes weren 75% extremistische video's

YouTube-algoritmes weren 75% extremistische video's

02-08-2017 05:57 Laatste update: 26-04-2018 19:14

Het lukt YouTube steeds beter om video's met extremistische of terroristische inhoud automatisch te blokkeren.

YouTube maakte dinsdag bekend dat afgelopen maand meer dan 75 procent van de gewelddadig extremistische content is verwijderd zonder tussenkomst van mensen. Dat is te danken aan de ontwikkeling van zelflerende computersystemen. Door inzet van 'machine learning' worden ongewenste beelden steeds beter en sneller ontdekt.

Op YouTube wordt elke minuut ruim 400 uur aan beeldmateriaal geüpload. De videosite van Google werkt voor het bepalen welke content geblokkeerd moet worden ook samen met organisaties die zich bezighouden met het bestuderen en bestrijden van onder meer radicalisering, terrorisme en haatzaaien.

Racistische video's

YouTube gaat ook strenger optreden tegen filmpjes die volgens de huidige regels niet illegaal zijn maar wel als potentiële bedreiging worden bestempeld. Video's met bijvoorbeeld een controversiële godsdienstige of racistische boodschap krijgen een aparte plaats, die moeilijker te vinden is.

Ook stuurt YouTube sinds kort gebruikers die zoeken naar terreurvideo's automatisch door naar video's met juist een tegenovergestelde anti-terroristische boodschap.

Bright TV-presentator Merijn vertelde gisteravond in RTL Boulevard over de vorderingen die YouTube maakt met het weren van terreurfilmpjes.

Volg ook het Bright YouTube-kanaal