YouTube lanceert tv-dienst in de VS

YouTube lanceert tv-dienst in de VS

28-02-2017 21:11 Laatste update: 26-04-2018 23:22

De nieuwe tv-app van YouTube biedt tegen betaling 40 live zenders en video-series.

Google heeft YouTube TV dinsdagavond aangekondigd. De online tv-dienst komt voorlopig alleen beschikbaar in de VS. Het aanbod: voor 35 dollar per maand kunnen abonnees 40 zenders live via internet bekijken, waaronder de vier grote kanalen: ABC, CBS, Fox en NBC. Met een YouTube TV-abonnement zijn ook alle series van de betaalde videodienst YouTube Red bekijken. 

Veel zenders ontbreken

Nadeel vergeleken met normale tv-abonnementen is dat op YouTube TV nog veel bekende zenders ontbreken, merkt The Verge op, zoals CNN, Discovery Channel, MTV en Comedy Central. Tegen extra betaling zijn wel enkele betaalzenders beschikbaar, zoals Showtime en Fox Soccer Plus.

YouTube TV-gebruikers kunnen onbeperkt live tv-programma's opnemen in de cloud. Er geldt geen opslaglimiet. YouTube TV heeft apps voor iOS en Android. Kijken op tv's gaat via Chromecast. Per abonnement zijn er zes verschillende accounts toegestaan. Bij de presentatie van YouTube TV was het volgens journalist nog niet mogelijk de dienst zelf te proberen. 

Cord cutting

Met de tv-dienst speelt YouTube in op de daling van traditionle tv-abonnementen via de kabel. Steeds meer Amerikanen kijken alleen via internet, een fenomeen dat bekend staat als 'cable cutting' of 'cord cutting'. Ook Apple onderhandelt ook al een paar jaar met tv-zenders en video-producenten over een eigen online tv-dienst. 

In Nederland hebben KPN, T-Mobile en M2M al streaming tv-diensten, waarbij gebruikers via internet via live kanalen kijken. Het zenderaanbod is nog kleiner dan bij reguliere tv-abonnementen.