Zo drijven chatgroepen de prijzen van cryptomunten op

Zo drijven chatgroepen de prijzen van cryptomunten op

30-01-2018 12:52 Laatste update: 26-04-2018 14:04

'Pump and dump'-groepen die op gezette tijden massaal in cryptomunten handelen verkopen nu zelfs 'secondes aan voorkennis'.

De cryptomanie lijkt de laatste weken af te nemen. Investeerders worden terughoudender na alle berichten over overheden die de handel in cryptomunten aan banden willen leggen. Maar in de online achterkamertjes is de gekte nog steeds aan de gang. The Outline maakte een reportage over pump-and-dump-groepen, die van de hebzucht dankbaar gebruik maken om in minuten bakken met geld te genereren. Deze praktijken bestaan al langer met aandelen, maar het aantal pump-and-dump-groepen is volgens The Outline de laatste twee maanden explosief toegenomen.

Op het juiste tijdstip

In de pump and dump-chatgroepen komen duizenden mensen 's nachts online bijeen om massaal onbekende cryptomunten op een specifiek tijdstip te kopen. Dat drijft de prijs in korte tijd naar recordhoogtes, de zogeheten pump, maar daarna komt de dump, en dat geeft het verhaal een bizarre wending. Dertig tot 120 seconde later proberen de kopers de munten massaal weer te verkopen. Wie dat als eerste lukt, en dat zijn de insiders, maakt woekerwinsten, terwijl ondertussen de prijs naar beneden keldert en het gros van de deelnemers hun geld massaal verliezen. 

Het is regelrechte oplichterij, schrijft The Outline. De organisator van een specifieke chatgroep probeert een minimum van 2000 deelnemers te organiseren. Dat vindt plaats via promotie en spammen van links om deel te nemen via Discord- en Telegram-groepen. Dan kiezen ze een specifieke 'waardeloze' nieuwe cryptomunt die ze gaan 'pumpen'. Op een specifiek moment gaat de groep en masse de munt kopen op een cryptobeurs. Tegelijkertijd wordt hen gevraagd om de munt vooral via sociale media te promoten in de hoop dat investeerders opeens zien dat de waarde van die munt snel stijgt, en zij ook die munt gaan kopen om de prijs nog verder op te drijven.

Secondenwerk

Voor de promotie van de cryptomunten gebruiken ze nepnieuwsberichten en fake tweets van beroemdheden. De organisator van de groep zet een 'target' voor de waarde van de munt. Als die wordt bereikt, dan gaan de deelnemers en masse de munten weer verkopen. Het pumpen werkt. In een voorbeeld dat The Outline beschrijft, knalt de waarde van een specifieke munt in 4 minuten van 29 dollar naar meer dan 45 dollar, het teken om de munten massaal weer te verkopen en hoge winsten te behalen. 

Er zit een addertje onder het gras. De organisator bepaalt het 'pump'-signaal, oftewel het moment van massale aankoop. Wie over het precieze moment van aankoop beschikt heeft de voorkennis waarmee hij secondes eerder dan de rest de munt kan aankopen. Ben je als outsider echter een paar seconde later, dan is de prijs door de 'pump' al dusdanig hoger dat je bij de verkoop waarschijnlijk geld zal verliezen.

Voorkennis inkopen

Volgens The Outline kunnen deelnemers voorkennis inkopen. Of ze krijgen 'secondes aan voorkennis', afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers die je via uitnodigingen hebt toegevoegd aan de groep. Zo kan 10 deelnemers 1 seconde voorkennis opleveren en 500 deelnemers 3,5 seconde. 

Die secondes zijn voor de winst of verlies doorslaggevend. Het zouden namelijk met name bots zijn die automatisch en nagenoeg in een fractie van een seconde grote hoeveelheden van de munten kopen en verkopen. Zonder die voorkennis en het gebruik van bots zijn het merendeel van de deelnemers de dupe.

Meer over cryptomunten:

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op

Subscribe op ons Youtube-kanaal