Zo gebruikt NASA mixed reality om astronauten te trainen

Zo gebruikt NASA mixed reality om astronauten te trainen

27-03-2017 08:12 Laatste update: 26-04-2018 22:20

NASA gebruikt een virtuele replica van het International Space Station om astronauten op te leiden.

Ruimteorganisatie NASA experimenteert veel met nieuwe technologie, zoals augmented reality en virtual reality. Zo gebruiken astronauten de HoloLens in de ruimte en wordt VR gebruikt om astronauten te trainen. Daarover heeft NASA een filmpje uitgebracht. In de video is te zien hoe VR en de echte omgeving wordt samengebracht om astronauten voor te bereiden op een bezoek aan het ISS.

NASA gebruikt de Unreal Engine van Epic Games om een waarheidsgetrouwe simulatie van het ruimtestation te bouwen in virtualreality. Astronauten in opleiding krijgen een bril op en kunnen met speciale controllers verschillende taken uitvoeren in het virtuele ISS. Zij worden daarvoor in een omgeving geplaatst met elementen uit de virtuele wereld. Zo kunnen ze een echte doos oppakken en wegzetten in de echte omgeving, terwijl de beelden hetzelfde tonen in VR. Dat maakt de training meteen een stuk realistischer.

"Met de Unreal Engine kunnen we een complete 3D omgeving creëren die levensecht aanvoelt", zegt NASA software-ontwikkelaar Matthew Noyes. "Het betekent simpelweg dat we onze crew in de ruimte kunnen zetten, terwijl ze nog op aarde zijn. Hoe realistischer de opleiding is, des te sneller kun je in kritieke situaties in het echt reageren. Dat kan uiteindelijk je leven redden."

Lees ook: NASA brengt Mars uit in VR