Zuckerberg stelt verwachtingen voor virtualreality bij

Zuckerberg stelt verwachtingen voor virtualreality bij

18-01-2017 11:13 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Facebook-ceo Mark Zuckerberg denkt dat het nog zeker vijf jaar duurt voordat VR echt goed werkt. Da's langer dan verwacht.

Het duurt nog vijf of zelfs tien jaar voordat virtualreality eindelijk zo goed werkt dat het leuk wordt, zo stelt Facebook-topman Mark Zuckerberg. Hij zegt zelfs dat echt goede virtualreality er nu nog helemaal niet is.

Zuckerberg is erg betrokken bij de virtuele wereld, omdat hij met Facebook groot inzet op VR. In 2014 investeerde hij 3 miljard dollar in de VR-bril Oculus Rift. Zuckerberg droomt ervan dat de massa dagelijks virtualreality gaat gebruiken. “VR wordt het ‘nieuwe computeren’, maar het is nog niet gelukt”, zegt Zuckerberg.

“We hebben nog vijf tot tien jaar aan ontwikkeltijd nodig voordat we zijn waar we willen zijn”, aldus een openhartige Zuckerberg bij de rechtszaak tegen Oculus.

Leven in een virtuele wereld

Oculus heeft een VR-bril ontwikkeld waarmee de massa in een virtualreality wereld moet gaan leven, maar Oculus wordt nu beschuldigd van het stelen van technologie. Mediabedrijf ZeniMax stelt dat een oud-werknemer van hen is overgestapt naar Oculus en dat hij belangrijke technologie heeft meegenomen.

ZeniMax zegt dat belangrijke onderdelen van de Oculus-bril door hen zijn bedacht. Zuckerberg ontkent: “We zijn ervan overtuigd dat Oculus-producten zijn ontwikkeld op onze eigen Oculus-technologie. Het idee dat Oculus-producten zijn ontwikkeld op technieken van anderen, is niet juist.”

3 miljard extra

Het opvallendste van de rechtszaak is niet dat Zuckerberg de beschuldigingen van diefstal weerlegt, maar dat hij stelt dat Facebook nog zeker 3 miljard dollar extra moet investeren in de bril. Uiteindelijk moeten honderden miljoenen mensen worden bereikt met 'een goede virtualreality-ervaring', aldus Zuckerberg. Hij stelt dat de inzet van Facebook om virtualreality groot te maken niet is veranderd, en dat Facebooks Oculus 'de leider is voor de toekomst'.

Maar voor goede virtualreality-ervaringen moeten we alleen nog wel een paar jaar langer wachten dan gedacht.