Nintendo meldt eerste fiscale jaar met verlies
Nieuws

Nintendo meldt eerste fiscale jaar met verlies

vrijdag 27 april 2012 11:16

Het Japanse gamebedrijf heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een fiscaal jaar zonder winst gedraaid.

Het gaat om een operationeel verlies van bijna 347 miljoen euro (37,3 miljard yen). Het fiscale jaar 2011 loopt van 1 april tot en met 31 maart dit jaar. Eind januari werd de verwachting voor het zwakke Nintendo-jaar al uitgesproken. De kwartaalwinsten liepen hard terug en Nintendo verwachtte een operationeel verlies van 45 miljard yen (423 miljoen euro). Het uiteindelijke resultaat is dus wel milder dan verwacht werd.

Nintendo's ster is al een tijdje niet meer rijzende. De verkopen van de Nintendo Wii lopen terug, weinig verrassend na al die jaren, maar de Nintendo 3DS heeft ook een minder sterke start gehad dan de Japanse spellenboer had gehoopt. Een sterke Japanse yen was eveneens niet goed voor de zaken.

Voor het einde van dit jaar wil Nintendo wel met de Wii-opvolger Wii U op de markt komen, en het bedrijf voorspelt dat ze de 3DS binnenkort niet meer met verlies hoeven te verkopen. Dit verlies komt door een drastische prijsverlaging die Nintendo's nieuwste handheld al snel kreeg, om de zwakke start van het apparaat te pareren. Dat verlies is door het productieproces te optimaliseren op den duur weer te verhelpen.

Het is de vraag of Nintendo met zijn aankomende Wii U het tij kan keren of dat ze, zoals sommige analisten denken, te laat komen met een echt krachtige spelcomputer. Aan mij zal het niet liggen; ik ben nog steeds erg vatbaar voor Nintendo-magie.

Nieuwsbrief