Getest: een tv met Google Assistent, is dat handig?
Android TV

Getest: een tv met Google Assistent, is dat handig?

17-08-2018 20:55 Laatste update: 19-08-2018 09:05

Rutger praat met zijn lampen, zijn gordijnen en nu ook met zijn televisie. Hij testte de Sony XF90, een tv met de Google Assistent aan boord.

Bij reviews van televisies gaat het vaak over hoe zwart het zwart is, hoe vloeiend het beeld is en hoe bijziend je moet zijn om nog pixels te herkennen. Voor mij is de belangrijkste onderscheidende factor van een tv de interface van de smart-tv-software. Kortom: hoe fijn werken de afstandsbediening en de menu's?

De drie belangrijkste smart-tv-systemen zijn momenteel: LG's WebOS, Samsungs Eden (gebaseerd op Tizen) en Android TV. Als het om de visuele interface gaat wint LG, maar deze Sony heeft een verrassing aan boord: de Google Assistent. Daarover straks meer.

Apps: niet altijd even lekker

Android TV lijkt erg op Android. Wie het instellingenmenu doorklikt, zal een déjà-vu te wachten staan. Op de tv kun je ook apps installeren. Dat varieert van spelletjes tot Thuisbezorgd. Dat heeft voor- en nadelen, net als bij Android.

Het open karakter zorgt ervoor dat je allerlei apps kan vinden, maar ook dat niet alles altijd even lekker werkt. Dat je Kodi en VLC kunt installeren (twee mediaspelers) is superleuk als je ergens een servertje vol films hebt. Maar je valt wel van de ene user-interface in de andere, wat voor sommige huisgenoten misschien verwarrend kan zijn. Aan de andere kant betekent het wel dat je televisie relevant kan blijven na meerdere jaren gebruik. 

Google Assistent: visuele feedback

De Google Assistent kun je opdragen om een Youtube-filmpje te zoeken en te starten, te kijken onder welke dienst je een bepaalde film kunt kijken én je kunt er alle andere dingen mee die je met een Google Home Mini bijvoorbeeld ook kan. Een wekker zetten, de afstand tussen Parijs en Lutjebroek vragen, iets laten vertalen naar het Swahili, bedenk het maar.

Eigenlijk is de televisie natuurlijk de meest logische kandidaat om het centrum van je smart home te zijn. Een gigantisch scherm om feedback te krijgen op wat je doet en een apparaat dat meestal al een prominente plek in huis heeft. Bovendien kan de tv visuele feedback geven, wat een slimme speaker niet kan. Prettig als je naar het weer vraagt bijvoorbeeld. Maar ook om te zien wat Google verstaan heeft van wat je brabbelde. 

Er zijn nog wel wat kritiekpuntjes: ik zocht op meerdere manieren naar 'Oh Brother Where Art Thou'. In eerste instantie werd me gesuggereerd dat ik hem voor €3,99 kon kopen in de Google Play Store. Na de titel opgezocht te hebben op Netflix en daarna weer te zoeken kreeg ik de suggestie hem op Netflix te bekijken. De optie om hem te kopen bij Google was toen weer verdwenen. 

Ideaal voor zoeken

De Google Assistent is een hele goede toevoeging aan deze tv. Voor het zoeken van materiaal op Netflix en Youtube werkt het veel fijner dan met je afstandsbediening titels invoeren.

Als de rest van Android TV nog een beetje wordt opgeschoond, dan is LG's prima WebOS niet langer het beste smart-tv-systeem. 

Kijk ook: hoe de Nederlandse Google Assistent werd gemaakt.

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal