Duurtest Peugeot 508: er is een disco-modus
'Le grand cirque'

Duurtest Peugeot 508: er is een disco-modus

01-04-2019 16:08 Laatste update: 16:06

Bright-autotester Rutger Middendorp rijdt vier weken met Peugeots luxe 508. Hij ontdekte de 'disco-modus'.

Ik weet nog dat Citroën de opvolger van de Xantia aankondigde: de C5. Nadat het Franse merk zijn ontwerpmojo volledig kwijt leek te zijn (de BX-jaren lagen al even achter ons) waren de plaatjes van de nieuwe grote Citroën veelbelovend. Maar nadat ik er twee of drie keer eentje in het echt gezien had, was de auto al heel gewoontjes geworden. De Peugeot 508 van de vorige generatie had dat gebrek ook in zekere zin. Dat was nooit echt een spannend ontwerp, maar leek ook te verdwijnen in het straatbeeld. 

De 508 die we deze maand rijden in de Bright Duurtest, maakte ook meteen indruk tijdens de onthulling. Die 'hoektanden' van led, die zwarte achterbalk waarin alle lampen verstopt waren. Het lage profiel en de grote wielen. Tegelijk was ik bang dat de auto hetzelfde lot zou ondergaan als die C5 destijds en dat we na een eerste kennismaking het snel gezien zouden hebben met de excentrieke Fransman. Tot nog toe lijkt dat niet uit te komen. In tegenstelling tot bij de C5, wordt mijn mening gedeeld door veel anderen en trek ik aanzienlijk meer bekijks dan je zou verwachten met een Franse 5-deurs uit het middensegment. Zeker in het donker. 

Lichtshow

Het duurde een week om het te ontdekken, maar ik ben er nu achter dat de 508 een waar feestnummer is. Normaliter open ik de deur simpelweg door de greep vast te pakken. Omdat de auto de sleutel in mijn jaszak detecteert, gaat hij dan open zonder poeha. Maar toen ik vorige week eens op het knopje op de sleutel drukte in het donker, kreeg ik een ware lichtshow.

De achterlichten gingen een soort dansje doen. De koplampen knipperden als een stroboscoop. Ik had het gevoel dat ik even de Floss moest gaan doen. Zo blijft deze auto verbazen. Volgende week meer over de 508.

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto voor Bright. Volg de updates.

Kijk ook: review elektrische Kia e-Niro