Uitlegparty: Mobiel internet op vakantie
Uitlegparty

Uitlegparty: Mobiel internet op vakantie

dinsdag 03 juli 2012 11:21

Is 2012 het eerste jaar waarin je met gerust hart kunt internetten op vakantie? Bright zocht het uit.

Afgelopen zondag zijn de nieuwe regels voor bellen en internetten in de EU ingegaan. Naast dat bellen, gebeld worden en sms'en betaalbaarder is geworden, is vooral mobiel internet niet meer schreeuwend duur. Voor roaming bestond tot voor 1 juli geen maximum binnen Europa. Telecomproviders konden daarom per mb internet vragen wat ze wilden, vijf euro per mb was geen uitzondering.

Nu is het gevaar binnen de Europese Unie een stuk kleiner: je betaalt maximaal 83 cent voor een megabyte data in het buitenland. Hoef je niks voor te doen en als je er voor vijftig euro doorheen hebt gejaagd, is een operator verplicht je een duidelijk seintje te geven. De meeste sluiten je dan zelfs van internet af tot je contact opneemt.

Toch kan mobiel internetten in het buitenland nog goedkoper. Alledrie de grote aanbieders hebben voordelige bundels die je voor of tijdens je reis naar het buitenland inschakelt.

T-Mobile heeft twee bundels voor internet in het buitenland: Travel & Surf en Internet Europa. De laatste is bedoeld voor mensen die vaak in het buitenland zijn: elke maand betaal je 14,95 euro en krijg je 500 mb. Je sluit wel voor langere tijd af. Niet handig voor een vakantie dus.

Interessanter voor veel mensen is Travel & Surf. Dan koop je voor of tijdens je reis een dag- of weekpas. Voor 1,95 heb je 5 mb, voor 4,95 krijg je 50 megabyte, beide zijn 24 uur geldig. Betaal je 14,95 dan krijg je een week onbeperkt internet: de eerste 100 mb op volledige beschikbare snelheid, daarna onbeperkt met 64 kbps. Te langzaam om lekker te internetten maar snel genoeg voor e-mail en Whatsapp. Zo betaal je bij T-Mobile dus maximaal 39 cent per mb, toch meer dan de helft goedkoper dan volgens de regels verplicht.

Vodafone heeft ook een dagbundel: voor 2 euro per dag krijg je met Alles-in-1 op Reis 35 mb internet. Daar zit ook meteen 20 minuten bellen en gebeld worden bij, plus 20 sms’jes, een aantrekkelijke deal. Een weekabonnement heeft Vodafone niet, met een prijs van 6 cent per mb zijn ze wel het goedkoopst voor de internettende vakantieganger.

KPN pakt het iets anders aan: zij bieden alleen een maandbundel. Met Internetbundel EU betaal je 10 euro voor 100 mb internet. Ben je daar binnen die maand doorheen, vraagt KPN eenmalig of je verder wilt. Zo ja, gaat na elke 100 mb een nieuwe bundel à 10 euro in met een maximum van 10 bundels of 1 gb per maand. Voordeel van de Internetbundel EU is dat je alleen bij verbruik betaalt en dus eigenlijk niet hoeft uit te schakelen. Ook KPN zit met 10 cent per mb ruim onder het huidige maximumtarief.

Activeren doe je bij alledrie het makkelijkst via sms: bij KPN stuur je ‘INTERNETBUNDELEU AAN’ naar 1266. Voor Vodafone Alles-in-1 op Reis sms je ‘Alles op reis aan’ naar 4000. Bij T-Mobile sms je naar 1401: DAGPASK1 voor 5 mb, DAGPAS 1 voor 50 mb of WEEKPAS1 voor een week onbeperkt. T-Mobile heeft daarnaast een Travel & Surf app voor iPhone en Android.

Ondanks dat de aanbieders met hun prijzen onder het huidige maximumtarief blijven, zitten ze in Brussel niet stil. Per 1 juli volgend jaar mag een mb internet nog 54 cent kosten, per 1 juli 2014 gaat de prijs omlaag naar 24 cent per megabyte. Let wel goed op het verschil tussen EU en Europalanden. Populair Europees vakantieland Kroatië komt bijvoorbeeld pas volgend jaar bij de EU. Nu betaal je daar nog woekertarieven, net als in veel andere landen buiten de EU.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Handig artikel, had niet in de gaten dat het zo voordelig kon zijn. Scheelt klooien met de wifi op het vakantieadres.

 

De profielfoto van Floris en het beeld er links naast. Toeval?

 

Nieuwsbrief