Uitlegparty: Netflix in Nederland
Nieuws

Uitlegparty: Netflix in Nederland

maandag 07 maart 2011 12:44

Met een abonnement op Netflix en een trucje met VPN kijk je Amerikaanse films en tv-series hier zo op je iPad, pc of Apple TV.

Bij de buren is het gras altijd groener. De Nederlandse diensten die online films en tv-shows verhuren zijn namelijk niet noemenswaardig. Daarvoor moet je in de VS zijn. We schreven ruim een jaar geleden al hoe je met een simpel trucje films en series uit de Amerikaanse iTunes Store kon halen. Maar ze hebben nog meer in de aanbieding via ABC, Netflix en Hulu. Met een abonnement van om en nabij de zes euro per maand kan je bijvoorbeeld via Netflix ongelimiteerd films en tv-shows bekijken. Dichter bij huis hebben de Britten de BBC iPlayer, BBC's Uitzendinggemist.

Vorige maand bracht de BBC de iPlayer app uit voor de iPad en Android, maar de Britse uitzendingen zijn op dit moment alleen toegankelijk voor gebruikers met een Britse internetverbinding. Net zoals ABC, Netflix en Hulu alleen toegankelijk zijn als je een Amerikaanse internetverbinding hebt.

Kortom, internettend vanuit Nederland zijn deze diensten niet beschikbaar, tenzij je wederom een eenvoudig trucje toepast van een Virtual Private Network (VPN) zodat je deze diensten wel op je computer, iPad of iPhone kan bekijken. Misschien is VPN voor jou gesneden koek maar wat als je deze diensten naar je tv wilt streamen? Die Apple TV 2 bijvoorbeeld die je uit Amerika over liet komen, ondersteunt geen VPN. Toch kan je Netflix-films ook via je Apple TV 2 op je televisie bekijken.

Hier een kort stappenplan opgesplitst in twee delen. Het eerste deel voor het verkrijgen van toegang tot buitenlandse diensten voor je iPad, iPhone en pc en het tweede deel om Netflix op de tweede generatie Apple TV aan de praat te krijgen.

Amerikaanse Apple ID
Wil je Apple's aanbod aan films en tv shows bekijken dan heb je een Amerikaanse Apple ID nodig. Hoe je eenvoudig aan zo'n ID komt en hoe je de films in de iTunes Store kan huren komt uitgebreid aanbod in de Uitlegparty: Huren in de Amerikaanse iTunes Store. VPN heb je hier echter niet voor nodig. De Amerikaanse Apple ID heb je ook nodig als je de apps voor Hulu, Netflix en ABC wil downloaden. Je logt in de iTunes Store in met je Amerikaanse Apple ID, downloadt de apps en vervolgens kan je weer uitloggen en inloggen met je Nederlandse Apple ID. Kortom, als je de apps eenmaal in iTunes hebt staan, dan werken die ook op je iPad en iPhone via je Nederlandse Apple ID.

VPN
Om films via de apps te bekijken moet je de diensten foppen dat je ogenschijnlijk via een Amerikaanse internetverbinding inlogt op hun servers. Daarvoor heb je een VPN-abonnement nodig. Een Virtual Private Network is een soort datatunnel die in een land naar keuze, bijvoorbeeld Amerika of Engeland, weer boven de grond komt waardoor het lijkt alsof je inlogt vanuit dat land.

Er zijn diverse bedrijven die VPN-diensten aanbieden. Ik gebruik StrongVPN.com die aangeraden wordt door de site iTunescode.nl die tevens Amerikaanse iTunes gift cards en Netflix prepaidkaarten verkoopt. Ik heb daar goede, probleemloze ervaringen mee.  Bovendien biedt iTunescode een beknopte maar duidelijke handleiding hoe je een VPN-account aanmaakt en activeert op je iPad. Ik kan dat niet beter uitleggen en zal dat hier dus ook niet doen.

Wil je VPN activeren op je Mac of pc volg dan de duidelijke flash-video tutorials van StrongVPN. Een lite abonnement bij StrongVPN kost je iets meer dan 5 euro per maand en een duurdere heb je niet nodig. Voor een paar euro meer kan je zowel een VPN-verbinding met Amerika als de UK maken. Handig als je graag nu al de BBC iPlayer app wilt gebruiken. Overigens is het wel zo dat een VPN het nodige van je bandbreedte slurpt. Op mijn Mac, iPad en Apple TV via wifi was de verminderde bandbreedte geen probleem en ik kon filmpjes van prima kwaliteit bekijken. Via 3G heb ik dat niet getest.

Netflix-abonnement
Netflix en Hulu vereisen naast het downloaden van de apps via je Amerikaanse Apple ID ook een abonnement. Televisieshows kijken via de ABC Player is echter gratis. Hulu laat ik buiten beschouwing. De app mag dan wel gratis zijn maar je betaalt 7,99 dollar per maand terwijl je alsnog commercials voorgeschoteld krijgt. Daar wil ik niet voor betalen. Netflix biedt je echter voor dezelfde prijs films en tv-shows zonder commercials. Althans als je in Amerika woont. Koop je een prepaid kaart via iTunescode dan ben je 9,99 euro kwijt voor een maandkaart en 26,99 voor een kwartaalkaart. Ik heb zelf een maandkaart genomen om het uit te proberen. Wederom, volg hun handleiding en het is een fluitje van een cent.

Als ik heel eerlijk ben valt het online aanbod van Netflix me tegen. Ik had meer recente films verwacht, mis een hele riedel klassiekers en was in eerste instantie verbaasd waarom veel Amerikanen zo jubelend zijn over Netflix. Amerikanen hebben naast online ook de mogelijkheid om voor slechts 2 dollar per maand extra ‘ongelimiteerd’ dvd's of Bluray-schijven per post opgestuurd te krijgen. Je mag één dvd per keer aanvragen. Terugsturen doe je via de prepaid enveloppen en dan ontvang je de volgende dvd. Je mag dvd's zo lang houden als je wilt en in de meeste gevallen ontvang je een nieuwe in een dag. Bovendien is de Netflix dvd-collectie aanzienlijk uitgebreider dan het online aanbod. En dat allemaal voor slechts 2 dollar meer als het online abonnement. Briljant. Hadden we maar zoiets in Nederland.

Op je iPad of pc zou ik overigens VPN alleen aanzetten zodra je NetFlix of ABC wilt kijken. VPN kost je immers bandbreedte.

Apple TV 2 en Netflix
Op je Apple TV 2 gaat het VPN-trucje echter niet op omdat deze VPN niet ondersteunt. Toch kan je met een ietwat omslachtig manier de Apple TV ook neppen. Ik heb het alleen uitgeprobeerd op een Mac en niet op Windows. Je hebt hiervoor een tweede draadloze netwerk nodig. In andere woorden, je moet nog een extra wifi-stationnetje hebben liggen. Ik had nog een oude Airport Express met het wat minder snelle wifi b en g maar dat bleek prima te voldoen. Je zit natuurlijk niet vast aan een Apple wifi-modem.

Voor de duidelijkheid noem ik mijn primaire draadloze netwerk waarmee ik mijn apparaten met internet verbind Internet-wifi. Daar ga je niets aan veranderen. Het tweede draadloze netwerk met de oude Airport Express noem ik voor deze uitleg TV-wifi.

Het eerste wat je moet doen met de oude Airport Express is het netwerk TV-wifi aanleggen zonder dat deze op internet is aangesloten. Vervolgens log je met je Apple TV 2 in op het TV-wifi-netwerk. Nu komt de truc en daar heb je een ethernetkabeltje voor nodig. Plug de ethernetkabel in het TV-wifi-netwerkmodem en vervolgens in de ethernetpoort op je Mac. Overigens moet je wel het VPN-account op je Mac hebben aangemaakt voordat je verder gaat.

Ga naar Systeemvoorkeuren en kies Delen. In de linkerkolom klik je op Internetdeling. Vink dit nog even niet aan. Uit het popup menu Deel de verbinding via: selecteer je VPN (PPTP). Daaronder, in het venstertje Met computers die gebruikmaken van: vink je Ethernet aan. Als laatste vink je nu in de linkerkolom Internetdeling aan.

Als je de VPN-verbinding vervolgens aanzet, verschijnt na een minuutje Netflix in het Apple TV Internet menu op je televisie. Samengevat: je internetverbinding loopt via het primaire netwerk Internet-Wifi via VPN. Het lijkt alsof je Mac zich in Amerika bevindt. Vervolgens deelt je Mac internet via de ethernetkabel met het tweede draadloze modem dat via het TV-wifi-netwerk je Apple TV draadloos verbindt. De Apple TV denkt nu ook dat hij zich in Amerika bevindt. Voilà, je kan nu naar hartelust Netflix-content op je televisie kijken.

Mocht het niet meteen werken, zet dan de Apple TV uit, herstart je Mac, zet VPN aan en start je Apple TV weer op. Veel kijkplezier!

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Waarom raden jullie mensen aan om bij een absurd dure Nederlandse winkel iTunes coupons te kopen als je ze voor euro's goedkoper op eBay kan aanschaffen. Daar betaal je meestal de dollar prijs in euro's... Scheelt veel!

 

Dat Netflix kijken komt me omslachtig voor met 2 wifi routers. Er is toch een Netflix iPad app, met Airplay stuur je signaal dan naar AppleTV, als het nu nog niet werkt dan toch zeker met update iOS 4.3. Of zie ik het te simpel?

 

Kwaliteit van Netlix op iPad is niet zo best, als je deze dan via AirPlay naar je apple tv stuurt en op een groter scherm afspeelt dan wordt dat er niet beter op. Ik denk dat Netflix op de apple tv zelf betere kwaliteit biedt.

 

Kun je inderdaad niet makkelijker VPN op je iPad/iPhone installeren en dan vanaf daar Netflix streamen naar je Apple TV2?

 

Bedankt, goed informatief stukje. Tip: Kies films van Netflix via http://instantwatcher.com/. Ja, voor sommige kan het aanbod van films tegenvallen, verwacht niet alle blockbusters van de afgelopen 6 maanden maar een zeer gevarieerd aanbod van art-house films tot popcorn-films, documentaires en Amerikaans serie's. Keuze uit 25.000 titels on demand, zo vaak u maar wilt! (Netflix instantly) Vergeet Amazon on demand ook niet. I luv it!

 

Ohw wat lopen die oenen toch geld mis door dit niet naar Europa te brengen. Echt triest!

 

Hmmm bij het instellen van een VPN verbinding op m,n Macbook Pro gaat het al mis. De optie VPN (PPTP) is bij mij helemaal niet beschikbaar.

Heeft dit te maken met software? Volgens apple ben ik up-to-date (Mac OS X 10.6.6)

 

Netflix instant is alleen leuk voor het enorme aanbod aan matige documentaires, de goeie films moet je thuis gestuurd krijgen. Kijkt trouwens ook veel beter, blueray vs. Instant.

 

Helaas David,

Heb zelf ook een tijdje Netflix via Itunescode gehad. Het werkt nu niet meer.

Zie ook http://www.itunescode.nl/netflix.php

daar staat het ook vermeld.

 
 

Goede uitleg. Ik gebruik zelf ibVPN als VPN service. Een stukje goedkoper voor een compleet aanbod, inclusief servers in de UK en NL. Dat laatste is vooral handig op vakantie, in je hotel met Wifi gewoon alle nederlandse streams kijken.

 

Beste david, Het versturen van dvd/bluray per post zoals netflix in de u.s doet bestaat wel degelijk ook in Nederland. www.dvdpost.nl . Dvd's worden verzonden vanuit België. In Nederland werkt helaas de 24uur service niet met de post, maar als je aangeeft dat je de dvd retour hebt gezonden versturen ze alvast een nieuwe. Maak er al lange tijd goed gebruik van. Sinds kort hebben ze ook video on demand, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

 

Wel grappig dat er mensen zijn die betalen voor deze illegale omslachtige manier. Download dan gewoon via usenet

 

Dat is echt cool, voor als ik strks de <a href="http://www.ipad2kopen.nl"> iPad 2</a> ga kopen welke een betere videokaart heeft en sneller is.

 

@joostbruin veel plezier met je betere videokaart maar het zelfde display als de ipad1 kijk wel net zo goed als jou.

 

kan je met de netflix nederlands ontiteling krijgen?

 

Helaas, Netflix heeft geen Nederlandse ondertiteling en is puur Engelstalig.

 

Ik heb precies gedaan wat er boven beschreven werd maar op een of andere manier krijg ik de 'abc player' app niet op mijn iphone. Ik heb mijn iphone meerdere malen laten synchroniseren met mijn mac book pro maar hij neem het niet over. Net als de netflix app. Is dat omdat het alleen maar voor ipad geschikt is?

En als dat dan niet lukt: hoe krijg ik dan de 'abc player' of de 'netflix' app aan de praat op mijn mac book pro?

Heel hartelijk dan voor jullie adviezen!
Jakobus

 

Ik heb precies gedaan wat er boven beschreven werd maar op een of andere manier krijg ik de 'abc player' app niet op mijn iphone. Ik heb mijn iphone meerdere malen laten synchroniseren met mijn mac book pro maar hij neem het niet over. Net als de netflix app. Is dat omdat het alleen maar voor ipad geschikt is?

En als dat dan niet lukt: hoe krijg ik dan de 'abc player' of de 'netflix' app aan de praat op mijn mac book pro?

Heel hartelijk dan voor jullie adviezen!
Jakobus

 

Zijn er meerdere mensen die Netflix via deze manier aan de praat hebben gekregen? Ik wil morgen een airport express kopen en het zelf proberen. Ik ben alleen een beetje bang dat ik het voor elkaar krijg om een netwerk ''TV-wifi'' aan te leggen. De VPN verbinding lukt en heb ook Netflix al werkend op mijn Macbook/Ipad.

Alvast bedankt!

 

Airpoet express gekocht vandaag en een Wifi netwerk aangemaakt. Apple TV verbonden met dat netwerk en de VPN verbinding ingeschakeld. Alleen krijg ik om de een of andere rede geen internet verbinding als ik het internet deel van mijn macbook. Zou iemand mij kunnen helpen asjeblieft?

 

Ik heb TV Shows app op m'n android. Één keer 4,50 euro betalen en klaar. Alle amerikaanse series voor het oprapen. Geen gedoe.

 

Werkt het ook op de een of andere manier op mijn ps3??

 

Iemand een idee hoe je Netflix kan bekijken op je Xbox360? Heb DNS instellingen al geprobeerd te veranderen. Netflix komt dan helaas niet beschikbaar om te downloaden.

Thanks alvast!

 

You can try a VPN service to access HULU, NBC, ABC, CBS etc from outside the US.
Here are more details on how to do it:
http://www.sunvpn.com/watch-tv-from-abroad.aspx

 

Why is the Boxee Box not mentioned here? That's the easiest way to watch Netflix on a big screen (in full HD) in the EU. Apple TV sucks. You could also connect an ipad via an HDMI adapter to a TV, however Netflix will not stream in HD this way.

 

Wanneer je Netflix wil kijken dan kun je veel beter gebruik maken van een DNS wijziging in plaats van een duurdere en veel tragere VPN.

http://www.worldofapple.nl/2012/01/tutorial-netflix-kijken-in-nederland-...

 

Ik heb veel gelezen over dat Netflix nu allerlei VPN aanbieders gaat aanpakken / blokkeren. Kent iemand hier een VPN aanbieder die Netflix (nog) weet te omzeilen? Ik twijfel om gebruik te maken van Goose VPN (https://goosevpn.com/nl/), iemand hier die daar ervaring mee heeft?

 

Nieuwsbrief