Vanaf 1 juni mag fotograferen in musea
Nieuws

Vanaf 1 juni mag fotograferen in musea

dinsdag 26 mei 2009 16:00

In juni kan je in 35 musea geselecteerde kunstwerken onbeperkt fotograferen en de kiekjes rechtenvrij online zetten.

Iedereen die wel eens foto's in een museum heeft gemaakt - deed ikĀ zondag nog - weet het: die suppoosten zijn daar lang niet altijd even blij mee. Vroeger mocht fotograferen vaak helemaal niet, maar doordat iedereen met mobieltjes sneaky kiekjes loopt te schieten, zijn veel musea wel wat milder geworden, zolang je maar niet flitst.

In meer dan dertig musea, waaronder Van Gogh, Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum Den Haag, is fotograferen van bepaalde werken komende maand zelfs helemaal toegestaan. Dat gebeurt in het kader van de fotowedstrijd Wiki loves art.

Bezoekers mogen sommige geselecteerde museumstukken onbeperkt fotograferen en ze onder Creative Commons publiceren, met als doel gebruik op Wikipedia. Op Pinkstermaandag 1 juni start de fotowedstrijd, die een maand duurt.

De tien beste foto's zijn goed voor nog onbekende prijzen. Wiki Loves Art is geen exclusief Nederlands project. In februari deden vijftien Amerikaanse en Britse musea al hetzelfde. Resultaat: meer dan 10 duizend vrij gelicenceerde foto's van kunst.

In Nederland is de lijst musea dubbel zo lang. Ze hebben voor Wiki Loves Art hun collectie doorzocht op werken waarvan de auteursrechtelijke status het toestaat om foto's onder een Creative Commons licentie te publiceren.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

wow.

Het Louvre hangt vol met bordjes dat je niet mag fotograferen, en toch doet iedere museumbezoeker het.
Onzin.

 

Nieuwsbrief