Verliefd op vervallen fabrieken
Nieuws

Verliefd op vervallen fabrieken

dinsdag 08 mei 2012 09:21

Praatprogramma over de schoonheid van gefaalde architectuur in TrouwAmsterdam.

Of ze nu in Berlijn, Detroit of Belgrado staan, verlaten en vervallen fabrieken kunnen overal op sympathie rekenen. Failed Architecture is een avondvullend programma over mislukte en vervallen architectuur. Aanstaande woensdag is de zevende editie, Ruin Porn: The Beauty of Failure met verschillende lezingen en een interview met Hans Aarsman, fotoredacteur van de Volkskrant.

"Waar ik zelf naar uitkijk, is de presentatie van Jarrik Ouburg, over Japanse architectuur," zegt organisator Mark Minkjan, eerder op Bright.nl met zijn app-onderzoek. "Anders dan in westerse landen houden architecten daar rekening met verval in het ontwerp van nieuwe gebouwen. Ze maken het mogelijk dat de tand des tijds zijn werk kan doen, zodat je kunt zien dat een gebouw al lang bestaat. In Nederland kijken architecten alleen naar het opgeleverde gebouw."

Volgens Minkjan is liefde voor vervallen gebouwen niet alleen van deze tijd. "In de kunst zie je al eeuwen dat mensen het mooi vinden om vervallenheid in beeld te brengen." Maar fabrieken die hun beste tijd hebben gehad, doen het juist de laatste jaren goed. "Ik denk dat dit ontstaan is met de deindustrialisatie van Detroit. Daar kwam ineens van alles leeg te staan. Nu wordt het als hip gezien, bijvoorbeeld in de mooie documentaire Detroit Lives. Gesponsord door schoenenmerk Palladium, met Johnny Knoxville als presentator." Wat maakt die vervallenheid volgens hem dan zo aantrekkelijk? "Het is de verbeelding van geschiedenis. De nostalgie van lang vervlogen tijden."

Failed Architecture is aanstaande woensdag vanaf 20.00 uur in TrouwAmsterdam, georganiseerd door Non-fiction.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

De andere video's op de Palladium website zijn ook zeer de moeite waard!

 

Leuke tip, Urbex is echt een interessante hoek van de fotografie.

 

geweldig, ja!

 

Nieuwsbrief