Bright 25 van 2015: Smog Free Tower, Signal, Bunq

Bright 25 van 2015: Smog Free Tower, Signal, Bunq

26-12-2015 23:01 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Ons tiende jaaroverzicht. De 25 meest vernieuwende gadgets, apps, content, techies en trends van 2015. Vandaag de nummers 25 t/m 21.

Zie ook: 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006 en 2005.

25. Bright TV

2015 is een goed jaar voor ons geweest. De gang naar RTL Nederland in april, de terugkeer van Bright Night in juni, de start van Bright TV op het nieuwe RTL Z in september, een uitverkochte vijfde Bright Day in november met vierduizend bezoekers en in december de lancering van de nieuwe Bright-site en mobiele apps. Aan de site en apps wordt nog volop gesleuteld, maar we zijn erg blij met de eerste reacties en de feedback. Bright TV verdient als nieuw kanaal wat extra aandacht. Wekelijks presenteren Merijn, Erwin, David, Miriam, Tonie, Bram en anderen op RTL Z een programma vol vernieuwing over alles wat telt in tech. Hoogtepunten uit de eerste reeks waren de anti-3D-petitie, de lancering van The Things Network, de Wees Wijs met Wifi-actie, Cyberseks in VR, de Robotstofzuigerrace, het testen van Tesla’s Autopilot, synthetische biologie, je eigen robot op de werkvloer en het bouwen van lightsabers. We zitten vol met ideeën voor 2016, dus stay tuned!

24. In Memoriam Felipe Rodriquez

In oktober verloor Nederland een van de meest bevlogen internetpioniers: Felipe Rodriquez. Hij leed aan multiple sclerose en overleed op 46-jarige leeftijd. Rodriquez speelde in de eerste helft van de jaren 90 een belangrijke rol in de ontwikkeling van internet in Nederland als mede-oprichter van de eerste provider, XS4All. Ook zette hij zich in voor de online burgerrechten met Bits of Freedom, een organisatie die hij meermaals financieel op de been hield. Uit ons In Memoriam: "Hij werd gedreven door idealisme en vond het belangrijk om internet voor zoveel mogelijk mensen in Nederland toegankelijk te maken."

23. Fintech-rebel: Bunq

De nieuwe bankier is een nerd. Als eerste internetondernemer in Nederland kreeg Ali Niknam een bankvergunning. Hij stak 16,7 miljoen euro van zijn eigen geld in Bunq, een bank die alleen bestaat als app. Je kunt er makkelijker en sneller geld mee overmaken aan vrienden. Bunq toont pijnlijk aan hoe weinig innovatie er vanuit de banken zelf komt. "Banken hebben oude IT-systemen en hebben daarop voortgebouwd. Al die IT-systemen zijn aan elkaar vastgeplakt en van die legacy shit komen ze niet zomaar af", aldus Niknam. Net als Bunq zijn er nog meer fintech-startups die aan de deur van de financiële wereld kloppen. Gaan we nog veel van horen.

22. Smogtoren Daan Roosegaarde

Designer Daan Roosegaarde haalde dit jaar weer meermaals het nieuws. Zijn Smog Free Tower was de opvallendste creatie. Met de toren maakt hij steden gezonder, door smog weg te filteren. De smogstofzuiger zuivert dertigduizend kubieke meter lucht per uur en wordt aangedreven door groene windenergie, waarmee hij alsnog niet meer dan een waterkoker verbruikt. Niet alleen wordt smog uit de lucht gehaald, van het vuil maakt Roosegaarde kubusjes met ozon en fijnstof die te koop zijn in een ring of manchetknopen. De toren gaat na Rotterdam op toernee naar Beijing, Parijs, Los Angeles en Mexico-Stad. Kunst die de wereld beter maakt, dat zien we graag.

21. Veilig chatten: Telegram & Signal

We hebben het al eerder gezegd: Telegram is in zo veel opzichten veel beter dan WhatsApp. Denk alleen al aan de uitstekende desktop-app of de mogelijkheid om stickers te verzenden. Telegram heeft dit jaar duizenden berichten van Bright-bloggers verwerkt, en wat ons betreft gaat dat volgend jaar gewoon door. Ook Signal, de beveiligde chat-app met goedkeuring van Edward Snowden, hoort hierbij: Signal is dit jaar officieel doorgebroken als dé app om veilig mee te communiceren. Nu nog hopen dat er meer mensen de gratis app gaan gebruiken...

Morgen het tweede deel van de Bright 25.

Het jaaroverzicht is onderdeel van editie 044 van Bright Ideas. Een jaar lang toegang tot ons reclamevrije webmagazine kost 24 euro. Aanmelden kan via ideas.bright.nl.

Verder in Bright Ideas 044:

Chip-implantaat: van nutteloos tot onderschat

Een groep Nederlanders haalde eind vorig jaar het nieuws door een chip te laten implanteren. Dat zou dé toekomst zijn. Maar een jaar later blijkt het een flop. Betrokkenen zien desondanks een grote rol voor chipimplantaten in de toekomst.

In Plurimus we trust

Als Plurimus had bestaan ​​toen de film The Book of Eli werd gemaakt, zou hoofdrolspeler Denzel Washington Plurimus hebben gedragen. Hetzelfde geldt voor Mad Max en Han Solo. Het merk past perfect in desolate, godvergeten plaatsen waar je jas je huis is.

'Functie belangrijker dan fysiek product'

Sinds 1 november is Jeroen van Erp aangesteld als praktijkhoogleraar aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Een interview.

Dark Net: op de online zwarte markt

Silk Road zette een paar jaar geleden de trend: op online marktplaatsen die alleen met de anonieme TOR-software zijn te bezoeken, floreert de handel in illegale goederen. Lees erover in dit gratis hoofdstuk uit het boek 'Dark Net' door Jamie Bartlett, dat deze maand in het Nederlands verscheen.

Grand Gear: The Force aan je muur

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen.