Rolls-Royce gaat robotvrachtschepen via hologrammen besturen

© Rolls Royce

Rolls-Royce gaat robotvrachtschepen via hologrammen besturen
27 juni 2016 om 12:18
Laatste update: 31 juli 2017 om 00:30

Rolls-Royce wil in 2020 met het eerste op afstand bestuurde vrachtschip zonder bemanning komen.

Ook medewerkers op vrachtschepen dreigen hun baan te verliezen door de robotisering. Alleen de kapitein blijft zijn baan behouden, maar hij werkt wel vanuit een holografische stuurhut op de wal.

Oskar Levander, de vice-president van Marine Innovation bij Rolls-Royce, zei op een symposium dat zijn bedrijf werkt aan een op afstand bestuurbaar robotvrachtschip. Volgens hem was het geen kwestie van 'als' maar 'wanneer'. De technologie voor autonoom varende vrachtschepen is gereed, aldus Levander.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;medium&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="7fe2c9a8-0008-4f91-830d-7a9e7bbb6b2a"></drupal-entity>

Veiliger en goedkoper

Volgens de Rolls-Royce-topman zal een op afstand bestuurd schip voor het einde van dit decennium commercieel gaan varen. De stuurhut aan wal die Rolls-Royce voor ogen heeft, lijkt rechtstreeks uit een sciencefictionfilm te komen. De kapitein kijkt naar holografische projecties, waar hij alle gevaren die de kapitein op zee niet kan zien dankzij sensortechnologie wél kan waarnemen.

Een prototype van het systeem wordt nu op zee op een echt schip uitgetest voor de bediening van onder meer motoren en de vrachtafhandeling. Uiteindelijk moet al deze technologie de dure bemanning aan boord geheel vervangen en de vaart van vrachtschepen veiliger en goedkoper maken.

Bron: Bright.nl