'Robotadvocaat' draait 160.000 parkeerboetes terug

'Robotadvocaat' draait 160.000 parkeerboetes terug

28 juni 2016 om 19:51
Laatste update: 31 juli 2017 om 00:00

In New York en Londen heeft een chatbot met kunstmatige intelligentie ruim 160.000 parkeerbonnen succesvol aangevochten.

Parkeerboetes krijgen is nooit leuk, en al helemaal niet als ze onterecht zijn. Toch is aanvechten vaak een hoop gedoe, daarom ontwikkelde de 19-jarige Brit Joshua Browder een ‘chatbot-advocaat’ met kunstmatige intelligentie die boetes kan aanvechten.

Browder maakte zijn DoNotPay nadat hij op zijn achttiende in en om Londen dertig parkeerbonnen kreeg, meldt The Guardian. Door de boetes aan te vechten ontdekte hij dat het aanvechtproces redelijk volgens een patroon verloopt, en zich daarom goed leent om door een kunstmatige intelligentie te worden afgehandeld. En dus ontwikkelde hij die. Mensen die een parkeerboete willen aanvechten in Londen of New York hoeven enkel wat gegevens in te vullen, waarna de chatbot het meeste werk doet.

64 procent succesvol

Ondertussen heeft de software al ruim 250.000 zaken behandeld, waarvan 64 procent succesvol. Dat is goed voor zo’m 3,6 miljoen aan boetes die niet betaald hoeven worden, en DoNotPay doet het gratis, volgens Browder omdat mensen die een parkeerbon krijgen geen kwaad in de zin hebben en worden misbruikt. Browder werkt nu aan een platform waarmee de AI-advocaat ook in andere steden kan worden uitgerold.

Bron: Bright.nl. Volg Bright ook via Facebook.

Lees meer over:

Deel via