Kunstmatige intelligentie helpt dokters borstkanker herkennen

20 juni 2016 om 10:18
Laatste update: 31 juli 2017 om 02:00

Een nieuw computersysteem is bijna even accuraat in het diagnosticeren van borstkanker als een menselijke patholoog en ondersteunt in het herkennen van kankercellen.

Het wordt aannemelijker dat een vaak dodelijke ziekte als kanker binnen een jaar of twintig een chronische ziekte wordt waar je nog vele jaren mee kan leven. Medische technologie leidt sneller tot nieuwe inzichten, medicijnen en behandelmethodes.

Ook kunstmatige intelligentie (AI) speelt daarin een belangrijke rol. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers een computer met AI ontwikkeld die kanker kan detecteren. Ze voedden het systeem honderden beelden van lymfeklierbiopten met zowel gezond weefsel als weefsel met kankercellen. 

De digitale patholoog met zijn kunstmatige intelligentie leerde beetje bij beetje om de gezonde cellen van de kankercellen te onderscheiden. Uiteindelijk lukte dat met een nauwkeurigheid van 92 procent. Dat komt in de buurt van de gemiddelde nauwkeurigheid van 96 procent van de menselijke patholoog. Opmerkelijk is echter het gecombineerde resultaat van de analyse van een menselijke patholoog en die van de computer. Dat levert een 99,5 procent nauwkeurige diagnose op.

IBM-supercomputer voor kankeronderzoek

Kunstmatige intelligentie wordt in kankeronderzoek al op allerlei fronten ingezet. IBM's Watson-supercomputer, die bekend is van het winnen van de tv-quiz Jeopardy, wordt ook voor kankeronderzoek gebruikt. De supercomputer analyseert patiëntendata op zoek naar nieuwe behandelmethodes.

De farmaceutische industrie maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie om nieuwe kankermedicijnen te ontwikkelen. Hoewel de onderzoeken nog in de kinderschoenen staan, lijken de eerste resultaten van dergelijk medicijnonderzoek veelbelovend.

Bron: Bright.nl. Volg Bright op Facebook.