Dit zijn de vijf beste innovaties van CES

Dit zijn de vijf beste innovaties van CES

06-01-2017 19:53 Laatste update: 29-07-2017 05:00

Flinterdunne televisieschermen, spraakasistenten die de wasmachine voor je aanzetten en laptops met drie schermen.

Dit zijn volgens Bright.nl de vijf beste innovaties van de internationale Consumer Electronics Show 2017 die nu plaatsvindt in Las Vegas.

1. Oled-televisies

Televisies waren de afgelopen jaren nou niet het meest sexy item in de technologie-wereld, maar daar komt verandering in met dank aan oled. Oled-tv’s hebben een paar grote voordelen ten opzichte van televisies met een lcd-scherm.

Ten eerste is de kleurweergave een stuk beter, met een groter kleurbereik dat vollere, fellere en meer realistische kleuren laat zien. Ten tweede is het contrast superieur: een volle maan op een oled-tv laat geen grijs kleurverloop zien maar is een helwitte bol tegen een gitzwarte achtergrond.

Tot slot geeft de oled zelf licht en dus is een backlight niet nodig. Dit maakt de schermen flexibel en vooral flinterdun. Oled-marktleider LG liet dat tijdens CES zien met zijn onmogelijk dunne OLED TV W7. 

Die W staat voor wallpaper, omdat de 4K-tv als behang aan de muur te plakken is. Het is de dunste televisie ooit, met een dikte van maar 2,57 millimeter. Aansluitingen zitten in de speaker, die los van de tv staat. Het 65 inch-model kost kost straks zo’n 7.000 euro, de 77 inch-versie een slordige 20.000 euro. Sony presenteerde op de CES ook zijn eerste OLED-tv

2. Amazon Alexa

Amazon introduceert Alexa, met Amazon Echo-speaker. Het is één van de slimste spraakassistenten van dit moment en stukken handiger dan bijvoorbeeld Siri. Ontwikkelaars kunnen zelf toepassingen voor Alexa bedenken en fabrikanten kunnen de assistent in hun producten bouwen.

Alexa is dan ook werkelijk overal tijdens CES. Zo bouwt LG Alexa in zijn nieuwe koelkast en in zijn slimme thuisrobot Hub. Lenovo brengt slimme speaker Smart Assistant uit, ook met Alexa. De Aristotle van Mattel is een soort babyfoon met Alexa.

En dan zijn er ook tal van bedrijven die Alexa ondersteunen via een speaker van Amazon of één van bovenstaande bedrijven. Zo kan je de robotstofzuiger van Samsung met je stem op pad sturen en heeft Linksys een router die je wifi-wachtwoord kan oplezen. En Whirlpool heeft nieuwe wasmachines, drogers, ovens en natuurlijk koelkasten die je met Alexa kan bedienen.

Hoewel Alexa alleen nog in het Engels en Duits werkt, maakt Amazon op deze manier wel een flinke voorsprong op de spraakassistenten van Apple, Google en Microsoft.

3. Mixed reality

Hoewel Microsoft er als eerse bij was met zijn HoloLens, laten tal van andere bedrijven op de beurs ook zien dat zij geloven in mixed reality of augmented reality, waarbij de echte wereld met virtual reality gecombineerd. Zo presenteerde Lenovo een prototype van zijn holografische VR-bril. Die heeft twee camera’s aan de buitenkant die de echte wereld opneemt en een hogere resolutie dan de Oculus Rift en HTC Vive. De bril moet zo’n 300 dollar gaan kosten.

Amerikaanse startup Osterhout Design Group toonde zijn R-8- en R-9-brillen, opvallend compacte augmented reality-brillen. In samenwerking met 21st Century Fox worden 3D-films en livedemo’s ontwikkeld. De 720p R-8 gaat nog geen duizend dollar kosten, de full hd R-9 1.799 dollar.

Ook Intel demonstreerde tijdens CES zijn draadloze Project Alloy-headsets. De bril van Intel gebruikt geen transparant scherm maar brengt de omgeving net als bijvoorbeeld de bril van Lenovo met camera’s in kaart. De bril werkt stand-alone en hoeft niet aan een computer gekoppeld te worden. De Project Alloy-brillen verschijnen later dit jaar.

4. Nieuwe laptops

Veel fabrikanten deden hun meest innovatieve werk de laatste jaren meer op het gebied van tablets dan laptops, maar nu wordt een inhaalslag gemaakt. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Dell XPS 13. De versie van een jaar eerder was met zijn slanke design en dunne flinterdunne schermranden al één van de beste Windows-laptops, nu heeft Dell er een hybride van gemaakt. Het toetsenbord kan helemaal achter het scherm klappen en de laptop heeft nu twee usb-c-poorten. Met een instapprijs van 1.099 euro is hij heel schappelijk geprijsd.

Maar het kan altijd gekker, zoals de Razer-laptop met drie schermen. Een laptop voor de gamer die in 180 graden zijn spelwereld wil zien, en dat ook nog eens in gigantisch detail. Alledrie de schermen van de laptop zijn 4K, en motortjes zorgen dat de schermen automatisch op precies de juiste plek komen. De Project Valerie-laptop is door zijn driedubbele scherm wel 3,8 centimeter dik en weegt zo’n 5,5 kilo. Prijs en verkrijgbaarheid zijn nog niet bekend.

De prijs van de gaminglaptop van Acer weten we wel: 9999 euro. Dat lees je goed: de Predator 21 X kost net geen tienduizend euro. Daarvoor krijg je een 21 inch laptop met gebogen 2560 x 1080-scherm, twee Nvidia GTX 1080-videokaarten, vijf ventilatoren, vier speakers en twee subwoofers. Het toetsenbord is mechanisch en het numerieke deel klapt om voor wie een trackpad wil gebruiken. Het geheel weegt bijna 8,9 kilo.

5. Auto’s

Nu auto’s met stekkers en slimme software steeds meer op de weg verschijnen, zien we ze ook terug op ’s werelds grootste gadgetbeurs. BMW bijvoorbeeld, die de zijn toekomstvisie voor 2020 liet zien. Een conceptauto met zwevend holografisch controlepaneel en een binnenkant die meer op een woonkamer lijkt, met zelfs ruimte voor de boeken die je leest terwijl de auto zelf rijdt. BMW werkt samen met Intel en sensormaker Mobileye aan zijn zelfrijdende auto. En vergeet niet: 2020 is al over drie jaar.

Tesla-rivaal Faraday Future presenteerde zijn zelfrijdende elektrische auto FF 91 tijdens CES. De auto trekt op van 0 naar 100 km/u in 2,4 seconden, sneller dan de huidige Tesla's. Ook zou de accu van de FF 91 sneller zijn op te laden dan andere elektrische auto's. De wagen krijgt allerlei zelfrijdende functies. Zo moet de FF 91 zijn eigen parkeerplek kunnen vinden en vervolgens zonder tussenkomst van de bestuurder kunnen inparkeren. Een demonstratie slaagde in Las Vegas wel op het parkeerterrein, maar ging mis op het podium. De introductiedatum en prijs van de FF 91 zijn nog niet bekend.

Audi werkt op zijn beurt samen met Nvidia aan een auto met kunstmatige intelligentie. Net als de autonome wagen van BMW moet ook die van Audi in 2020 zelfstandig rondrijden. Nvidia presenteerde daarnaast zijn Co-Pilot, een hulpje dat chauffeurs adviseert tijdens het rijden. Dankzij sensors binnen en buiten de auto vormt de Co-Pilot zich een beeld van wat er in en om de auto gebeurt. Op basis van die informatie kan het systeem bestuurders waarschuwen als ze ergens op moeten reageren.

Lees ook:

Top 5 vreemdste gadgets van CES

Volg de CES

Techprogramma Bright TV is deze week bij de gadgetbeurs CES in Las Vegas. Volg alle updates via Facebook en YouTube. Maandagavond in Bright TV op RTL Z meer over de CES.