Robotsalamander helpt bij ontwikkeling van rugprotheses
Deze robot kruipt en zwemt precies als een salamander. Dat helpt wetenschappers bij onderzoek naar de werking van ruggenwervels.
De salamanderrobot van de technische universiteit van Lausanne bestaat uit 3D-geprinte botten en elektronische onderdelen. De bewegingen van de robot lijken volgens de onderzoekers erg op die van een echte salamander.
De Pleurobot kan kruipen en onder water zwemmen. Om een salamander zo goed mogelijk na te maken hebben de uitvinders de bewegingen van het beest met röntgenstralen gefilmd. De robot heeft wel minder botten en gewrichten dan een echt exemplaar.
robot salamander - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat
Motoren
Er zijn 27 motoren in het lichaam verwerkt en de ruggengraat heeft 11 segmenten. Een echte salamander heeft 40 wervels, maar de wetenschappers besloten voor het minimum aantal verbindingen te gaan om de bewegingen te kopiëren.
Wat nieuw is aan de aanpak bij de Pleurobot is de balans vinden tussen een simpele bottenstructuur en het na-apen van de gang van de salamander in drie dimensies, zegt onderzoeker Auke IJspeert in een blogpost die eerder deze week verscheen.
Behalve dat de onderzoekers meer kunnen leren over de bewegingen van aan salamander kan dit onderzoek ook helpen bij het ontwikkelen van nieuwe soorten protheses voor mensen met rugproblemen.
Eerder dit jaar hield IJspeert een uitgebreide TED Talk over de robot.
<iframe allowfullscreen="" frameBorder="0" height="360" mozallowfullscreen="" scrolling="no" webkitallowfullscreen="" width="100%"></iframe>