Programmeerninja's gezocht: wordt AI te mannelijk?
Bright

Programmeerninja's gezocht: wordt AI te mannelijk?

26-06-2016 13:33 Laatste update: 15:54

Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd bij ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) voor computers. En dat kan tot problemen leiden, omdat de personen die AI voeren met informatie, een stempel drukken op de wijze waarop de AI zich gedraagt.

De mensen die zich beroepshalve bezighouden met AI, zijn namelijk bijna allemaal mannen, schrijft Bloomberg. Op één van de grootste AI-conferenties vorig jaar was slechts 13,7 procent van de aanwezigen vrouw. En Margaret Mitchell, die zich bij Microsoft met kunstmatige intelligentie bezighoudt, heeft de afgelopen vijf jaar zo'n tien keer met een vrouw gewerkt en honderden keren met mannen. "Ik geloof zeker dat geslacht gevolgen heeft voor de vragen die we onszelf stellen", vertelt ze aan het persbureau.

Tay, de eerder dit jaar gelanceerde chatbot van Microsoft, veranderde na interacties met internetgebruikers al snel in een racistische, homofobe seksist. De ervaring maakte duidelijk dat de technologie van Microsoft – om het eufemistisch te formuleren – nog niet helemaal voldragen was. Maar ook dat input ertoe doet bij kunstmatige intelligentie. 

Programmeerninja's

Uit een analyse van AI-vacatures blijkt dat het taalgebruik in die advertenties 'mannelijker' is dan bij andere IT-vacatures. Er worden termen gebruikt als 'coding ninja', 'hard' en 'onbevreesd': woorden die ertoe leiden dat vrouwen minder vaak solliciteren, stelt Kieran Snyder, CEO van Textio. Dat bedrijf helpt met het opstellen van vacatureteksten die moeten leiden tot meer verscheidenheid op de werkvloer.

Vrouwen in de hele tech-sector zijn zwaar ondervertegenwoordigd. Ook krijgen ze vaak slechter betaald dan hun mannelijke collega's, maar niet als ze in datacenters werken.

Bron: Bright.nl