Bright

Elektrische Jaguar I-Pace is de enige in zijn klasse

Elektrische Jaguar I-Pace is de enige in zijn klasse
2 maart om 12:43
Laatste update: 9 maart om 09:28

Tesla heeft er een concurrent bij: Jaguar verkoopt vanaf nu zijn I-Pace, een elektrische SUV met een groot bereik.

Eindelijk heeft Tesla iets in de achteruitkijkspiegel: de Jaguar I-Pace, een elektrische sportieve SUV met een bereik van 480 kilometer volgens de nieuwe meetcyclus.

Qua formaat, prijs (80.000 euro) en model is het de enige in zijn klasse. Tesla's Model S is een hatchback (met de looks van een sedan) en de Model X is een gigantische zevenzitter. De Opel Ampera E en de Nissan Leaf zijn een slag kleiner, minder luxe en hebben een derde minder accucapaciteit.

De Jaguar heeft eenzelfde opzet als de Tesla's: een 90 kWu-accu en twee elektromotoren om zo slim mogelijk van energie gebruik te maken en tegelijk het voordeel van vierwielaandrijving te hebben. De koppel is enorme (696 Nm), het accelereren gaat met van 0 tot 100 kilometer per uur in een relatief beschaafde 4,8 seconden. 

Tesla

Jaguar heeft een groot voordeel ten opzichte van Tesla: het bedrijf heeft een decennialange ervaring in het bouwen van flinke aantallen auto's. Dat lukt de Amerikaanse automaker nog altijd niet, maar het zou Jaguar geen echte problemen moeten opleveren. De afgelopen jaren zijn de Engelsen ook steeds beter geworden in kwalitatief sterke en mooie interieurs.  

Waar Jaguar het voorlopig moet afleggen is met zijn laadinfrastructuur. Tesla heeft een eigen superchargernetwerk, waar met 145 kW geladen kan worden. De superchargers zijn bovendien geïntegreerd in de navigatie. Nederlandse Jaguar-eigenaren moeten het met de Fastned-laders doen. Die worden de komende tijd geüpgrade van 50kW naar 350 kW, maar de I-Pace kan op maximaal 100 kW laden.

In het buitenland is het netwerk aan laders minder dicht en is het altijd uitvogelen of je met je Nederlandse laadpasje kunt laden of niet. Dat zal de komende jaren verbeteren, maar de I-Pace-eigenaar van het eerste uur krijgt ongetwijfeld nog wat van het pionieren mee.

Amazon Alexa en updates

Enkele functies van de Jaguar I-Pace zijn pratend tegen Amazons slimme assistent Alexa te bedienen. Zo kun je straks thuis op de bank vragen of de auto al opgeladen is, of hij op slot staat en meer. Ook bekend voor de Tesla-rijder: de online updates. Je hoeft niet langer naar de dealer voor een upgrade van het systeem. Je wordt wakker en je auto heeft er plots een paar features bij.

De I-Pace is te bestellen in drie uitvoeringen (de instap S, de SE en de meest luxe HSE). Daarnaast is er een First Edition waar je wat extra's voor je euro's krijgt.

Lees ook:
Hyundai's elektrische Kona krijgt 470 kilometer bereik

Lees meer over:

Deel via