Waarom Siri zo achterloopt op de rest

15 maart 2018 om 11:55
Laatste update: 26 april 2018 om 13:02

Anonieme Apple-medewerkers hebben onthuld waarom Siri zo achterloopt op de concurrentie.

Siri was bij de introductie zeven jaar geleden de meest indrukwekkende spraakassistent op dat moment. Ondertussen is de assistent van Apple aan alle kanten ingehaald, vooral door Google en Amazon. Siri lijkt haast stil te staan, maar waarom precies was altijd onduidelijk. Verschillende anonieme Apple-medewerkers doen nu hun verhaal tegenover The Information.

De problemen met Siri zijn volgens het verhaal te wijten aan twee hoofdoorzaken: bugs in de software en slecht leiderschap. Apple zou de populariteit van Siri hebben onderschat toen de assistent in 2011 beschikbaar kwam. Om te zorgen dat servers niet overbelast raakten, zou Apple allerlei onderliggende functies van Siri hebben geschrapt.

Ook zou het Siri-team in zijn beginjaren bij Apple gedwongen zijn om de assistent jaarlijks een grote update te geven, in plaats van de assistent voortdurend slimmer te maken. Bij consumentensoftware is een grote jaarlijkse update gangbaar, maar zaken met kunstmatige intelligentie hebben baat bij constant bijwerken.

Complete ramp

Toenmalig Siri-hoofd Richard Williamson wordt verweten de ontwikkeling van Siri zo onnodig te hebben opgehouden. Williamson reageert echter, en legt de schuld bij het originele Siri-team. Apple heeft de spraakassistent immers overgenomen. "Na de lancering was Siri een complete ramp", reageert Williamson. "Het was langzaam, als het al werkte. De software zat vol met serieuze bugs. Die problemen liggen helemaal bij het originele Siri-team, niet bij mij."

Maar Dag Kittlaus, oprichter en toenmalig CEO van Siri, herinnert het zich heel anders. "Dit statement, compleet onwaar, is gemaakt door het hoofd achter de grootste ramp in de geschiedenis van Apple, Apple Maps. In werkelijkheid werkte Siri uitstekend bij de lancering, maar moesten onder het onverwacht grote bezoek aanpassingen worden gedaan", aldus Kuttlaus.

Ingewikkelde brei

Apple zou in de jaren na de lancering ook onvoldoende zijn best hebben gedaan om van Siri één geheel te maken. Het zou daarom nu nog steeds een ingewikkelde brei aan allerlei systemen zijn. Dat maakt het toevoegen van nieuwe functies ingewikkeld, en dat is te merken.

Inmiddels staat Siri onder leiding van Apple-topman Craig Federighi. Die leidt ook de ontwikkeling van iOS en macOS en heeft een veel betere reputatie. Toch heeft Apple nog een flinke inhaalslag te maken. "We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in de prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid van Siri", reageert Apple in een verklaring. "We blijven investeren in machine learning en kunstmatige intelligentie om de kwaliteit van de antwoorden die te verbeteren en de breedte van vragen waarop Siri kan antwoorden voortdurend te verbeteren."

In deze video bespreken we de strijd tussen de virtuele assistenten:


Volg ook ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via