MIVD-baas: nieuwe aftapwet redt levens

MIVD-baas: nieuwe aftapwet redt levens

14 maart 2018 om 20:37
Laatste update: 26 april 2018 om 13:02

De nieuwe wet voor geheime diensten kan levens van militairen redden, zegt generaal-majoor Eichelsheim.

Volgende week wordt het raadgevend referendum over de aftapwet gehouden. De nieuwe wet geeft de Nederlandse geheime diensten, AIVD en MIVD (Algemene- en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), meer mogelijkheden. "Voor de MIVD en voor militairen is-ie wat mij betreft cruciaal", zegt Eichelsheim tegen RTL Nieuws. "Met deze wet kun je die veiligheid vele malen beter waarborgen en in mijn optiek red je daar ook levens mee."

Hacken

De nieuwe wet geeft de Nederlandse geheime diensten, AIVD en MIVD, meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om te hacken. Maar de meeste ophef gaat over het verzamelen van data. Al onze communicatie gaat via datakabels onder de grond: telefoontjes, apps, mails, noem maar op. Met de nieuwe wet kan de AIVD of MIVD zo'n kabel aftappen. 

Critici vinden dat er zo een 'sleepnet' wordt gecreëerd. Bij het zoeken naar terrorismeverdachten kan er volgens hen ook veel data van onschuldige burgers verzameld worden. De baas van de militaire spionnen zegt dat onschuldige data meteen wordt vernietigd. 98 procent van de verzamelde data wordt meteen vernietigd. "Ik ben alleen maar geïnteresseerd in militaire operaties. Mijn filters zullen bijvoorbeeld staan op taliban of Mali. De rest is totaal niet interessant voor mij."

'Alleen bij toestemming'

Eichelsheim benadrukt ook dat hij de informatie alleen mag bekijken als hij toestemming heeft van de toetsingscommissie. "En dan moet ik - essentieel- wel kunnen aangegeven: dit is een slecht persoon, om die en die reden en daarom wil naar de inhoud kijken."

De wet kan ook in het buitenland gebruikt worden. Met een denkbeeldig voorbeeld uit Afghanistan laat Eichelsheim zien, waarom de wet volgens hem belangrijk is. "Ik ken daar een bernbomfabriek. Door die bulk-interceptie zie ik dat er allerlei verbanden met individuen zijn. Wie belt er naar? Wie mailt er naar? Met die meta-data creëer ik uiteindelijk een groep mensen waarvan ik denk: die hebben met die bermbom te maken." Volgens de MIVD is het van belang om in een missie-gebied zoveel mogelijk informatie te verzamelen, om de risico’s voor onze militairen zo klein mogelijk te houden.

Verkeerde handen

Tegenstanders van de wet vrezen ook dat data van onschuldige burgers in de handen kunnen komen van een andere overheid. Nine de Vries van Amnesty International vreest dat bijvoorbeeld een land als Turkije informatie over activisten en journalisten kan gebruiken om hen te onderdrukken. "Het risico die het delen van ongefilterde data met zich meebrengt moet je uitsluiten en die mogelijkheid moet uit de wet gehaald worden."

Amnesty International zal tot en met woensdag actie blijven voeren om zoveel mogelijk mensen tegen de wet te laten stemmen. "Het gaat er niet om of je wel of niet iets te verbergen hebt, want dat argument zet privacy neer als een ondeugd in plaats van een vrijheid. Terwijl privacy je als mens in staat stelt om grenzen te stellen. Je bepaalt zelf wie je in huis laat, wie aan je spullen mag zitten, met wie je lichamelijk contact hebt en wie toegang heeft tot communicatie en informatie." 

Lees ook:

Minister: toename taps geheime dienst valt mee

Zo tapt de AIVD straks internet af

Dit staat er in de aftapwet

Lees meer over:

Deel via