Strava maakt routes privé houden makkelijker

Strava maakt routes privé houden makkelijker

2 maart om 12:01
Laatste update: 26 april om 13:02

Sportapp Strava kwam onlangs in opspraak nadat zijn heatmaps de hardlooproutes van soldaten verklapten. De app maakt het nu simpeler je routes te verbergen.

De populaire sportapp Strava lanceerde vorig jaar een heatmap waarop de hardlooprondjes, fietsroutes en andere sportactiviteiten van de gebruikers op een wereldkaart te zien zijn. Strava gebruikt hiervoor bijvoorbeeld data van Fitbit-trackers. Hoewel de routes van miljoenen mensen op die kaart anoniem zijn bleek de heatmap wel de locaties van militaire bases te verklappen. Zo kon je zien waar Nederlandse militairen in Mali rondjes aan het joggen waren. Sommige van de routes van Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan hadden namen als 'Sniper Alley' en 'Base Perimeter'.

Strava raakte met deze gegevens op de heatmap in opspraak, hoewel de app al de mogelijkheid bood om de routes als privé te bestempelen, zodat deze niet op de heatmap verschenen. Het probleem was echter dat die instelling lastig te vinden was. Het Amerikaanse ministerie van defensie overweegt in elk geval nieuwe regels voor het gebruik van GPS-apps van militair personeel.

Instellingen

In stilte heeft Strava nu zijn app aangepast, waardoor het makkelijker is geworden om de privacy-instellingen voor heatmaps aan te passen. De optie om je persoonlijke sportdata te verbergen staat op de eerste pagina van de privacy-instellingen en is nu veel makkelijker in te stellen dan voorheen

Het mag dan een stap in de goede richting zijn, maar standaard staan alle privacy-instellingen in de Strava-app uitgeschakeld. Gebruikers moeten bewust kiezen om het anoniem delen van data met heatmaps uit te schakelen, zodat hun routes niet meer openbaar zichtbaar zijn.


<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="dce6f48c-e11b-443c-abe4-764aaebcb455"></drupal-entity>

Lees ook:

Wie heeft schuld aan de gelekte Strava-data van militairen?

Lees meer over:

Deel via