Horizon Zero Dawn is best verkochte Nederlandse game ooit

Horizon Zero Dawn is best verkochte Nederlandse game ooit

1 maart om 10:41
Laatste update: 26 april om 13:33

De PS4-game Horizon Zero Dawn van het Amsterdamse Guerrilla Games is 7,6 miljoen keer verkocht. De game laat daarmee andere Nederlandse consolegames ver achter zich.

Op de tweede plek staat Killzone: Shadow Fall met 3 miljoen verkochte exemplaren, zo blijkt uit informatie van VGChartz. De Killzone-reeks wordt ook door Guerrilla Games gemaakt. Andere populaire Nederlandse games zijn Reus (pc, in 2014 zo'n 700.000 keer verkocht) Overlord (Xbox360, 400.000 keer verkocht) en Ridiculous Fishing (iOS en Android, in 2013 zo'n 300.000 keer verkocht).

Met 7,6 miljoen verkochte spellen in een jaar tijd, is Horizon Zero Dawn ook de bestverkopende exclusieve PlayStation 4-game van Sony's eigen studio's, meldt de Amsterdamse ontwikkelaar Guerrilla Games. "We hadden grote ambities voor Horizon Zero Dawn en toen de lancering dichterbij kwam wisten we dat mensen enthousiast waren, maar dit soort verkoopaantallen zijn mind blowing", zegt Hermen Hulst, managing director van Guerrilla Games.

Minecraft en GTA

Ondanks de hoge verkoopaantallen is het succes van het Nederlandse Horizon Zero Dawn nog weinig vergeleken met andere grote gametitels. Zo is Minecraft - een soort digitale lego - meer dan 140 miljoen keer verkocht. Grand Theft Auto 5, een game met een open wereld waarin je je vrij kunt bewegen, is met 90 miljoen verkochte exemplaren ook een groot succes.

In de top tien van best verkochte games staat ook het relatief onbekende PlayerUnknown's Battlegrounds, een schietspel dat vorig jaar werd uitgebracht. De game, waarin je wint door zo lang mogelijk te overleven, is 34 miljoen keer verkocht voor de Xbox One en pc.

Robotdieren

Horizon Zero Dawn verscheen op 1 maart 2017 voor de Playstation 4, en speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Een primitieve mensheid leeft weer in stammen, omgeven door robotdieren waarvan zij het ontstaan niet kennen. Via hoofdrolspeelster Aloy komen spelers al boogschietend en verkennend achter de geschiedenis van de prachtige landschappen vol vreemde robotdieren.

De game werd vorig jaar door critici zeer lovend ontvangen, en groeide het uit tot één van de best beoordeelde titels van het jaar. Uniek voor een game van Nederlandse bodem. Het is ook voor het eerst dat Guerrilla Games een totaal andere game maakte, na de Killzone-serie waar het bedrijf bekend mee werd.

Lees ook ons interview met Angie Smets, de producer van de game

Volg ook het Bright Youtube-kanaal

Lees meer over:

Deel via