'Tweederde verkochte Apple-producten nog in gebruik'

'Tweederde verkochte Apple-producten nog in gebruik'

28 februari om 14:09
Laatste update: 26 april om 13:33

Van alle producten die Apple ooit heeft verkocht, wordt zo'n 64 procent nog actief gebruikt.

Dat berekende analist Horace Dediu. Het viel de analist op dat Apple vaak bekendmaakt hoeveel producten het verkocht heeft, maar zelden hoeveel van die producten ook nog daadwerkelijk worden gebruikt. Terwijl juist dat aantal een indicatie geeft van zowel de duurzaamheid van de producten als de klanttevredenheid.

Tijdens de bekendmaking van de meest recente kwartaalcijfers zei Apple-CEO Tim Cook dat er op dat moment 1,3 miljard Apple-producten in gebruik waren. Een jaar eerder lag dat aantal nog op 1 miljard actieve apparaten. Dediu vergeleek die informatie met het totale aantal verkochte Apple-producten sinds de oprichting van het bedrijf eind jaren 70. In totaal verkocht Apple tot nu toe volgens de analist zo'n 2 miljard apparaten.

Stabiel tweederde

Als daarvan nu nog 1,3 miljard exemplaren van in gebruik zijn, is dat zo'n 64 procent van het totaal. Met de beschikbare data keek Dediu terug en die verhouding lijkt de afgelopen jaren vrijwel gelijk te liggen. Steeds was ongeveer tweederde van alle tot dat moment verschenen Apple-producten nog in gebruik.

Dat aantal ligt ondanks de hoge leeftijd van Apple zo hoog, omdat het aantal verkochte producten pas sterk toenam toen de iPhone in populariteit groeide. Apple verkoopt zo enorm veel iPhones, dat de verkoopcijfers van de dertig jaar ervoor verbleken.

Dediu schrijft dat de beschikbare data erop wijst dat er in 2022 zo'n 1,8 miljard Apple-producten actief gebruikt zullen worden. De cijfers wijzen volgens de analist op de tevredenheid van Apple-gebruiker, die steeds weer nieuwe producten koopt, en oude producten verkoopt of afgeeft.

Lees ook:

Apple weet precies wat het doet

Bright Stuff: iPhone 8

Lees meer over:

Deel via