Aanklacht van 5 miljard tegen 'bedenker bitcoin'

Aanklacht van 5 miljard tegen 'bedenker bitcoin'
27 februari om 09:44
Laatste update: 26 april om 13:33

Craigh Wright, de Australische zakenman die claimde de bedenker van bitcoin te zijn, wordt aangeklaagd voor 5 miljard dollar.

De aanklacht is ingediend door de broer van zijn voormalige zakenpartner Dave Kleiman, die vijf jaar geleden overleed. Samen hadden ze een bedrijf, W&K Info Defense Research, en naar verluidt 1,1 miljoen bitcoins in handen. 

Broer Ira Kleiman verdenkt nu Wright ervan contracten te hebben aangepast en Kleimans handtekening te hebben vervalst, om zich de bitcoins en intellectueel eigendom op de blockchaintechnologie van Kleiman toe te eigenen.

Satoshi Nakamoto

In de documenten zou onder andere staan dat Wright de enige afgevaardigde is van het bedrijf, en daarmee eigenaar van alle ruim 1 miljoen bitcoins die het duo in handen had. Ira Kleiman wil het deel van zijn broer terug; volgens de advocaten goed voor een bedrag van meer dan 5 miljard dollar.

Wright claimde in 2016 achter bitcoin te zitten. Hij leverde documenten aan onder meer de BBC die zouden bewijzen dat hij bitcoinoprichter Satoshi Nakamoto is. Kenners zijn verdeeld over het bewijs; het mysterie wie Nakamoto daadwerkelijk is, is nog altijd niet ontrafeld.

Lees ook:

Waarom we niet hoeven te weten wie de Bitcoin-bedenker is

Lees meer over:

Deel via