Samsung Galaxy S9: de camera maakt het verschil

Samsung Galaxy S9: de camera maakt het verschil

25 februari om 17:00
Laatste update: 26 april om 13:33
  • Merijn Doggen

Het nieuwe toptoestel van Samsung moet het van de camera hebben. Verder is de Galaxy S9 vooral een verbeterde versie van de S8.

Bright kreeg de mogelijkheid om als één van de eersten, heel kort, de nieuwe Samsung Galaxy S9 te testen. Veel is hetzelfde gebleven vergeleken met de Galaxy S8 van vorig jaar. Het ontwerp is nauwelijks veranderd. De schermranden zijn wat kleiner aan de boven- en onderkant, waardoor een groter deel van voorkant van de S9 uit scherm bestaat. Maar het scherm is niet groter dan vorig jaar, sterker nog, het is precies hetzelfde scherm. Ook de koptelefoonaansluiting zit er nog steeds.

Het is geen schande dat Samsung veel bij het oude laat. De Galaxy S8 zette vorig jaar de standaard voor dure smartphones. Het design met het bijna randloze scherm en de gebogen schermranden werd door vriend en vijand geprezen. Veel andere merken hadden het nakijken. Maar de S8 was niet perfect. De vingerafdruksensor zat op een heel onhandige plaats. Naast de cameralens waardoor je vaker met je vette vinger op de lens zat dan op de scanner. De sensor zit bij de S9 gelukkig onder de camera, waar hij hoort.

Camera

Het toptoestel van Samsung krijgt ook dit jaar geen dubbele camera, tenzij je voor de grotere en duurdere S9+ kiest. Maar de camera is wel flink verbeterd. Zo is er alles aan gedaan om de camera ook bij slechte lichtomstandigheden goede foto’s te laten maken, er is een superslomo-functie aan toegevoegd en je kan er zogenaamde AR Emoji’s mee maken.

Laten we beginnen met wat Samsung heeft gedaan om beter foto’s te kunnen maken in het donker. Het diafragma is verstelbaar gemaakt (voor de kenners: het toestel kan mechanisch van diafragma wisselen tussen F2.4 en F1.5).  Nu zie je vaak ruis ontstaan als als je met je smartphone een foto neemt bij weinig licht. Door die nieuwe diafragma-stand krijgt de camera van de S9 28 procent meer licht binnen en dus is er minder ruis.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="fc6b3a65-179d-4591-9f12-237ed6e78f87"></drupal-entity>

12 foto’s tegelijk

Ook in de software is van alles aangepast om er voor te zorgen dat foto’s in donkere ruimtes minder vaak teleurstellen. Zo neemt de S9 altijd 12 foto’s tegelijk. Door de beste van die foto’s te combineren wordt ruis nóg meer onderdrukt. Op papier klinken deze verbeteringen erg indrukwekkend en de paar foto’s die wij konden maken zagen er prima uit, maar we zullen het nog uitgebreid moeten testen, voordat we conclusies trekken.

De camera is lijkt wel steeds belangrijker te worden voor smartphone-fabrikanten. Op dit moment hebben de iPhone X en Google Pixel 2, die laatste is hier niet te koop is, de beste camera’s. De vraag of Samsung nu weer op gelijke voet komt.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="60fbf819-806d-4356-b358-185280fd774e"></drupal-entity>

Superslomo

Nog één ander ding over de camera hij kan in superslomo opnemen. Dat betekent dat hij in de videostand 960 beeldjes per seconden filmt. Een video van iets dat maar 0,2 seconden duurt, wordt zo opgerekt tot 6 seconden en dat levert prachtig vertraagde beelden op. Om ervoor te zorgden dat je het moment niet mist, denk aan een startschot bijvoorbeeld, houdt de telefoon zelf in de gaten wanneer er iets beweegt voor de cameralens. Zodra het schot wordt gelost slaat hij dat stukje video in superslomo op. Dat leek erg goed te werken.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="9bf441d0-8fd3-4394-93c8-42e28227c674"></drupal-entity>

AR Emoji

Het plaatje hierboven ben ik. Wie een iPhone X heeft kan zijn gezicht gebruiken om bekende emoji te animeren. Bij Samsung hebben ze dat idee gekopieerd en misschien gelijk verbeterd. In tegenstelling tot Apple animeer je geen emoji’s, maar animeer je een avatar van jezelf. Bovendien kan je deze animaties naar iedereen sturen, ongeacht of ontvanger een Samsung toestel of een andere smartphone heeft.

De Galaxy S9 heeft nog een paar nieuwtjes. Zo zijn er voor het eerst stereo speakers, die bovendien veel harder kunnen dan bij de S8. Het opslaggeheugen is uitbreidbaar met maar liefst 400GB (standaard 64GB) en natuurlijk is hij weer sneller. De S9 is verkrijgbaar in drie kleuren waaronder paars (‘Lilac Purple’), en verschijnt op 16 maart.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="7d4d9862-f935-46f9-968f-79f5596f31c0"></drupal-entity>

Duurder

Dan nog de prijs. Met 849 euro is de Galaxy S9 weer 50 euro duurder dan zijn voorganger de S8. De Galaxy S9+, met een groter scherm, dubbele camera en meer werkgeheugen, kost 949 euro. Dat is veel geld. De trend dat smartphones duurder worden, zet daarmee door. Of de S9 zijn prijs waard is, zal moeten blijken. Weet wel dat de S8 op dit moment al te koop is voor minder dan 570 euro, en dat is een toestel dat nog prima twee jaar meekan.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="0355a53e-ef9f-4f07-a4b2-de61af2697c4"></drupal-entity>

Links de S9, rechts de S8

Lees meer over:

Deel via