Grote crypto-crash: bitcoin nog maar 8000 dollar waard

Grote crypto-crash: bitcoin nog maar 8000 dollar waard

2 februari 2018 om 12:01
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

De belangrijkste cryptomunten daalden de afgelopen dagen fors in waarde. Bitcoin is nu minder dan 9000 dollar waard.

De koers van bitcoin staat op het moment van schrijven rond de 8000 dollar, volgens Coinmarketcap. Deze site publiceert gewogen gemiddelden van cryptokoersen op meerdere handelsplatforms. De bitcoin is daarmee weer evenveel waard als voor de piek in december, toen de koers tot boven de 20.000 dollar uitkwam. Eind november stond de koers van bitcoin voor het laatst rond de 8400 dollar.

Alleen al in de afgelopen 24 uur verloor bitcoin zo'n 15 procent van zijn waarde. Ook andere cryptomunten staan fors in de min: ethereum min 21 procent, ripple min 32, bitcoin cash min 20 en cardano min 36 procent.

Verkoopgolf

De reden voor de grote verliezen is niet helemaal duidelijk. "Het in gang zetten ervan snap ik nog wel, met de geruchten over regulering en de onzekerheid rond tether", vertelt Robert-Reinder Nederhoed, directeur van Biccur, een bedrijf dat diensten aanbiedt op basis van de blockchaintechnologie. 

Maar de achterliggende reden voor de koersverliezen is volgens hem toch dat beleggers 'even lijken te gaan voor zekerheid'. "Mensen waren euforisch toen het omhoog ging, nu denken ze: even winst pakken nu het nog kan", aldus Nederhoed. "En daar gaat ook weer een aansteek-effect van uit." 

Hodl?

"Maar er zijn ook veel mensen die er niet aan meedoen, die zich niet van de wijs laten brengen volgens het hodl-idee", voegt Nederhoed toe. Hij doelt op de veelgebruikte hodl-theorie in de cryptowereld dat als je investeert in cryptocurrency's, je de verleiding moet kunnen weerstaan om te verkopen. "Hier is ook door iedereen voor gewaarschuwd: het is volatiel", zegt Nederhoed. "Maar we zitten nog rond het niveau van eind november", relativeert hij.   

Meer over cryptomunten:

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

9 belangrijke vragen over bitcoin en altcoins

Lees meer over:

Deel via