Hulpactie redt miljoenen na oplichting met cryptomunt

Hulpactie redt miljoenen na oplichting met cryptomunt

1 februari 2018 om 19:04
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Cryptobedrijf Benebit maakte met oplichting miljoenen euro's buit. Maar een team van experts is de oplichters te slim af.

"Al mijn spaargeld zat er in. Geweldig dat het nu terug is. Ik dank jullie enorm!" Opgeluchte berichten de laatste dagen. De berichten vormen een wereld van verschil met de enorme stroom, vaak wanhopige, berichten van vorige week. Want twee weken geleden ging er een schok door de cryptowereld. Op 22 januari werd  duidelijk dat crypto-beleggers over de hele wereld hun geld kwijt waren. De geliefde Benebit-munt bleek een oplichtingstruc van formaat. 

Gestolen foto's

In de weken daarvoor werd de munt-introductie (ICO) nog gezien als een van de meest veelbelovende. Gerespecteerde bedrijven en sites prezen de Benebit aan met hoge waarderingen. Iedereen trapte er in. En dus stapten duizenden beleggers in voor in totaal 5,2 miljoen euro. Maar halverwege januari kwamen de eerste twijfels. Een It-deskundige ontdekte dat de foto's van medewerkers op de site van Benebit in werkelijkheid gestolen waren van de site van een Britse school.

Op 22 januari was alle twijfel weg. De site van Benebit ging offline, de mensen achter de munt waren verdwenen. Met de miljoenen. Op sociale media brak totale paniek uit onder de beleggers. "Ik heb er alles ingestoken wat ik heb", aldus een gedupeerde. Een ander vreesde voor de reactie van zijn vrouw, die niet op de hoogte was van het gokje van haar man.

Taskforce van nerds

Wat er daarna op gang kwam is ongeëvenaard in de jonge crypto-wereld. Deskundigen besloten elkaar op te zoeken via de vele fora op Telegram (een berichtendienst vergelijkbaar met WhatsApp). Er werden oproepen gedaan om mee te helpen. En zo ontstond een Taskforce van ruim 25 nerds met maar één doel: op zoek naar de schuldigen en het geld. Een week lang speurden ze dag en nacht naar de oplichters. Alle contact tussen de leden van de Taskforce liep via het veilig versleutelde Telegram.

Een geheim werkdocument van de reddingsactie is in handen van RTL Z gekomen. Het document heet 'Preliminiary Investigative Report Benbit Founders Disappearance'. Er wordt nauwgezet in beschreven hoe de speciaal opgerichte 'Taskforce' de miljoenen wist te achterhalen en terug te pakken. De Taskforce heeft RTL Z met klem gevraagd geen namen en methoden te noemen omdat in de toekomst wellicht op dezelfde wijze andere oplichters achterhaald kunnen worden. Ook is niet duidelijk of het proces van achterhalen wel allemaal volgens de wet is gegaan.

Het zat goed in elkaar

De Benebit-scam zat ongelofelijk goed in elkaar. De schatting is dat de oplichters tienduizenden euro's besteed hebben om iedereen om de tuin te leiden. Daarnaast werden er vele werknemers in dienst genomen. Ook het in de cryptowereld gerespecteerde ICO Syndicate trapte er in en liet zich inschakelen om de introductie van de munt te begeleiden en promoten. Uiteindelijk was het dit bedrijf dat de reddingsactie coördineerde en de Taskforce van mankracht voorzag. 

In het geheime document van de Taskforce worden verschillende werknemers opgesomd die waarschijnlijk geen idee hadden dat ze voor een grote scam aan het werken waren. Een vrouw die in het sociale media-team zat, zou in huilen zijn uitgebarsten toen leden van de Taskforce haar confronteerde met de werkelijkheid. RTL Z neemt na het verkrijgen van het geheime werkdocument contact op met de Taskforce. Een woordvoerder benadrukt dat het werkdocument nooit uit had mogen lekken en dat het nooit verder naar buiten mag komen.

Identiteit te achterhalen

De angst is met name dat naar buiten komt wie er allemaal als verdachten zijn aangemerkt. Voor de Taskforce is het lang niet altijd duidelijk geworden of verdachten nu echt tot de oplichters behoorden, of dat ze zelf ook slachtoffer (bijvoorbeeld als werknemer) zijn. In het geheime werkdocument is te lezen dat ze de private keys van de oplichters hebben ontfutseld. Dat zijn voor cryptomunten de sleutel tot ieders persoonlijke kluis. 

De taskforce laat weten dat de oplichters in hun werk wat steken lieten vallen. Zo is het de speurders gelukt de identiteit van op zijn minst een deel van de oplichters te achterhalen. In het geheime document wordt hun gehele doopsel gelicht tot en met foto's van hun huisadres aan toe. "Ze hadden niet verwacht onthuld te worden", licht de woordvoerder van de Taskforce toe. "Na de onthulling zijn de private keys overhandigd."

Donaties

Tot op de dag van vandaag zijn de mensen achter de Taskforce bezig geld terug over te maken. Het gaat om vele duizenden mensen die dus een paar miljoen aan geïnvesteerde Bitcoin, Ether, Litecoin en Dash terugkrijgen. Hen wordt gevraagd om 10 procent van het teruggestorte bedrag te doneren aan de Taskforce.

Velen van de gelukkige investeerders zeggen in de chatgroep op Telegram dat met liefde te doen, of zelfs wat meer. Als dank voor de opmerkelijke reddingsoperatie.

Meer over cryptomunten:

Zo bewaar je bitcoins en andere cryptomunten veilig

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

9 belangrijkste vragen over bitcoin en altcoins

Lees meer over:

Deel via