Waarom videokaarten door cryptomunten zo duur zijn

Waarom videokaarten door cryptomunten zo duur zijn

31 januari 2018 om 16:40
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Wie een nieuwe videokaart wil kopen, betaalt nu de hoofdprijs. De schuldige: cryptomunten.

Games zien er op een krachtige pc nog altijd het mooist uit. Eén van de belangrijkste onderdelen van zo'n pc is de videokaart. Omdat games steeds complexer worden en resoluties van schermen alsmaar groeien, zijn videokaarten de afgelopen jaren sterk in kracht toegenomen.

Toch is het voor de gemiddelde gamer momenteel lastig om een recente, krachtige videokaart te bemachtigen. Veel videokaarten zijn uitverkocht, moeilijk te krijgen en vooral veel duurder dan normaal.

Minen

Dat komt omdat de grote rekenkracht van moderne videokaarten zich ook erg goed leent voor het minen van cryptomunten. Minen is het draaiende houden van netwerken achter cryptomunten. Om overschrijvingen te doen en nieuwe munten te maken, moeten zware berekeningen worden gedaan. Miners die dat doen, krijgen als beloning een een stukje van de cryptovaluta.

Hoe groter een cryptomunt echter wordt, hoe complexer de berekeningen en des te zwaarder het minen. Dan heb je aan een normale computer al lang niet meer genoeg: wie flink wil verdienen aan minen heeft een heleboel rekenkracht nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een heleboel videokaarten.

Nauwelijks te krijgen

Dat cryptovaluta de afgelopen maanden sterk in populariteit zijn gegroeid, is bekend. En daarmee zijn krachtige videokaarten ook ineens interessant geworden voor mensen die ze helemaal niet willen gebruiken voor in een pc.

Gevolg: veel populaire videokaarten zijn nauwelijks te krijgen. Zo heeft de grote onderdelenwinkels als Azerty, Alernate en Max ICT levertijden van meer dan 10 werkdagen of zelfs onbekende levertijden op vrijwel alle krachtige videokaarten, zoals de Nvidia GeForce GTX 10-serie en de AMD Radeon RX-serie.

Nvidia: geef gamers voorrang

De prijzen van de kaarten blijven ook maandenlang hoog, of stijgen zelfs. Normaal gesproken worden computeronderdelen in de maanden na hun introductie gestaag goedkoper. Maar neem een populaire videokaart als de Nvidia GeForce GTX 1070, die sinds de tweede helft van 2016 te koop is. Destijds kostte die zo'n 500 euro, de adviesprijs lag op 380 euro maar momenteel wordt er al snel tussen de 600 en 700 euro voor zo'n videokaart betaald.

Grote videokaartmaker Nvidia adviseert winkels om gamers te verkiezen boven miners, meldt het Duitse Computer Base. Ook nemen sommige webwinkels maatregelen als kortingen wanneer mensen andere onderdelen naast de videokaart kopen. Onderdelen die voor gamers vaak boeiend zijn, maar voor cryptominers niet.

Samsung maakt chips voor miners

Toch zullen veel winkeliers juist van de hoge prijzen profiteren zo lang het duurt. Want er worden steeds meer chips gemaakt speciaal voor het minen van cryptovaluta. Zo heeft de grote chipafdeling van Samsung woensdag tegenover TechCrunch bevestigd dat het begonnen is met de ontwikkeling van zogenoemde ASIC-chips, specifiek ontwikkeld voor cryptomining.

Een oplossing voor de schaarste van videokaarten lijkt dus in zicht, al zal het nog wel even duren voor de pc-gamer de nieuwste videokaarten weer voor normale bedragen zonder lange wachttijd kan bemachtigen.

Lees ook:

Zo bewaar je bitcoins en andere cryptomunten veilig

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

9 belangrijkste vragen over bitcoin en altcoins

Lees meer over:

Deel via