Ook DigiD plat door DDoS-aanval

Ook DigiD plat door DDoS-aanval
29 januari 2018 om 17:25
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Na de drie grote banken en de Belastingdienst is ook DigiD vandaag doelwit geweest van een grote DDoS-aanval.

Het inloggen met DigiD op websites van de overheid en in de zorg was vanaf 15:45 uur voor veel gebruikers niet mogelijk. De oorzaak was een grootschalige DDoS-aanval, meldt beheerder Logius. Bij een DDoS-aanval worden grote hoeveelheden verkeer naar een server gestuurd, waardoor deze overbelast raakt.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat DigiD zo massaal wordt aangevallen. "Een DDoS-aanval, groot of klein, heb je eigenlijk elke dag. Maar zo'n grote aanval als nu is eigenlijk sinds 2013 niet voorgekomen", zegt de woordvoerder van Logius tegen RTL Z.

Meer aanvallen

Eerder vandaag werden ook de Rabobank en de Belastingdienst slachtoffer van DDoS-aanvallen, waardoor veel klanten niet konden internetbankieren. In het weekend overkwam ING en ABN hetzelfde.

Vervelend voor die klanten, maar ook voor ondernemers, wie het omzet kost. Zo'n DDoS-aanval heeft volgens betaalexpert Michel van Bommel van Detailhandel Nederland 'grote gevolgen voor de omzet van winkeliers'.

Belangrijke dienst

In alle gevallen is het vooralsnog onduidelijk wie er achter de actie zit. "Het opvallende van deze DDoS-aanvallen is dat zij allemaal gericht zijn op belangrijke diensten, die allemaal achter elkaar aangevallen worden", zegt techredacteur Daniël Verlaan. "Je ziet doorgaans dat één specifiek bedrijf wordt aangevallen."

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), ziet dat de aanvallen op de banken steeds geavanceerder worden en is tevreden over de afhandeling. "Financiële instellingen pakken het goed en professioneel op", aldus Schoof.

Aangifte

ING, Rabobank en ABN Amro laten weten gezamenlijk aangifte te gaan doen.

Lees ook:

Hoe DDoS-aanvallen zijn in te dammen

Nieuwe cryptocurrency moet ddos-aanvallen bestrijden

Lees meer over:

Deel via