3D-geprinte schoenen die je van kleur kan laten veranderen

3D-geprinte schoenen die je van kleur kan laten veranderen

31 januari 2018 om 12:35
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Dankzij een nieuw soort inkt kan je van 3D-geprinte voorwerpen achteraf de kleuren telkens weer aanpassen.

Kan je niet kiezen tussen een bepaalde kleur voor je sneakers? Die keuzestress behoort binnenkort wellicht tot het verleden. Wetenschappers werken aan een speciale inkt waarmee je de kleur van een 3D-geprint object achteraf meermaals kan aanpassen. Ook delen of patronen zijn dan steeds weer te wijzigen.

De technologie van wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit heet ColorFab. Het prototype bestaat uit een combinatie van een projector, een camera, een uv-lichtbron en een draaiend platform waar het object met de dynamische kleurende inkten op wordt gezet. De inkten worden geactiveerd door uv-licht. Kies een andere kleur en het uv-licht triggert de inkt om van kleur te veranderen. 

Steeds weer veranderen

Het werkt op een vergelijkbare manier als meekleurende, fotochromatische brillenglazen. Die brillen kleuren van bijvoorbeeld een heldere tint naar grijs als er zonlicht opvalt. Op zich zijn fotochromatische inkten niet nieuw, maar die kunnen slechts van één kleur veranderen en zodra ze aan minder licht blootgesteld worden, verdwijnt de kleur. De ColorFab-methode kan een hele reeks kleuren aan die hun kleur na verandering kunnen behouden nadat het uv-licht wordt uitgezet.

Frequenties

Met ColorFab wordt een dikke laag met een reeks kleuren in een speciaal patroon op het object 3D-geprint. Door licht met specifieke frequenties op het object te schijnen zijn bepaalde kleuren te activeren. Via de ColorFab-interface bepaal je welke kleuren dat zijn en waar op het object die kleuren veranderen. 

Het verkleuringsproces duurt nu nog 20 minuten, maar de wetenschappers verwachten dat het proces met verbeterde inkten en sterkere lichtbronnen een stuk sneller moet kunnen. Mogelijk pas je in de toekomst 's ochtends de kleur van je schoenen aan je afspraken die dag aan. 

Lees ook:

Primeur Adidas: massaproductie 3D-geprinte sneaker

Under Armour lanceert vandaag 3D-geprinte schoen

Lees meer over:

Deel via