Amazon opent kassaloze supermarkt voor publiek

Amazon opent kassaloze supermarkt voor publiek

22-01-2018 10:59 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Na een dik jaar testen zijn vanaf vandaag ook 'gewone' shoppers welkom in de kassaloze supermarkt van Amazon in Seattle.

Amazon heeft de eerste fase van de testperiode afgerond. Waar in eerste instantie alleen Amazon-personeel welkom was in de conceptwinkel in Seattle, mag nu iedereen met een Amazon-account winkelen in de supermarkt zonder kassa’s. De deuren zijn vanaf vandaag voor iedereen geopend, meldt Reuters.

Bij het aankondigen van de testperiode was het de bedoeling dat de supermarkt al begin 2017 openging voor iedereen, maar de technologie bleek gevoeliger dan van tevoren werd gedacht.

Werking

Amazon maakt gebruik van een netwerk aan sensoren en camera's om te zien wie welke producten in zijn mandje legt. Als een shopper een product toch niet wil hebben en deze terug in het schap legt, dan wordt dat herkend en het product niet in rekening gebracht.

Amazon heeft nog niet kenbaar gemaakt of het wil gaan uitbreiden. Wel nam Amazon vorig jaar voor een kleine 14 miljard dollar de supermarktketen Whole Foods over, dus het lijkt een logische stap om de technologie in die winkels door te voeren.

Albert Heijn test ook

In navolging van Amazon is Albert Heijn ook aan het testen met AH to go's zonder caissières. In de winkel in het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam kan het personeel sinds december 2017 weglopen zonder angs de kassa te gaan.

De technologie werkt wel anders: bij de AH to go moet de gebruiker een persoonlijke kaart op het schap tikken, zodat er een groen lampje gaat branden en het product automatisch wordt afgerekend. AH wil in de toekomst gebruik gaan maken van de NFC-chip die in smartphones verwerkt zit.

Volg Bright op social media

Niks missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.