Vliegende taxi SureFly gaat vliegen in Las Vegas

Vliegende taxi SureFly gaat vliegen in Las Vegas

04-01-2018 17:17 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Weer een nieuwe zelfvliegende taxi: de Workhorse SureFly. Gaat deze autonome heli over de stadsdrukte vliegen?

Bezoekers aan de techbeurs CES in Las Vegas moeten volgende week niet vergeten af en toe naar boven te kijken. De zelfvliegende taxi SureFly heeft namelijk toestemming gekregen om rondjes te vliegen, schrijft NewAtlas

SureFly is officieel een 'octocopter'. Het heeft dus niet een of twee grote rotors zoals een helikopter, maar acht kleintjes. Er passen twee mensen in en het kan met een volle tank 112 kilometer vliegen. Een stuur is niet nodig, want volgens de makers moet de helikopter autonoom sturen. Al zullen de eerste modellen nog wel een joystick bevatten. De prijs wordt rond 200.000 dollar.


Meer vliegende taxi's

De laatste jaren zijn er erg veel zelfvliegende taxi's bijgekomen. Het Duitse Lilium haalde vorig jaar nog een investering van 90 miljoen dollar op. Verder is Airbus bezig met de ontwikkeling van de CityAirbus en nam Boeing het autonome vliegtuigbedrijf Aurora Flight Sciences over. De vliegende taxi van Volocopter is vorig jaar gestart met proefvluchten boven Dubai. Een verschil met de meeste concurrenten is dat SureFly op benzine vliegt en niet op een elektromotor. 

Gaat nog wel even duren

Ondanks al deze ontwikkelingen denkt professor luchtvaarttechniek Joris Melkert van de TU Delft dat het nog lang duurt voordat je in een helikopter over de file vliegt. Naast de technische uitdagingen moet er ook veel aan de regelgeving worden aangepast.

De nieuwste gadgets op CES 2018

Bright doet volgende week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.