Dit verwachten we van techbeurs CES 2018

Dit verwachten we van techbeurs CES 2018

05-01-2018 08:41 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Merijn Doggen

Volgende week is de grootste techbeurs ter wereld: de CES in Las Vegas. Bright is er bij, Merijn blikt alvast vooruit.

Van slimme speakers tot de nieuwste high-end tv's, van 360-graden-camera’s tot zelfrijdende auto's. Op de grootste technologiebeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show in Las Vegas, tonen veel fabrikanten hun nieuwste producten. Volg Bright op Facebook, Twitter en YouTube voor alle updates.

Samsung: microled en preview S9?

Apple is nooit op de CES aanwezig, de meeste andere grote techbedrijven zijn er wel. De twee Koreaanse grootmachten LG en Samsung stelen wat consumentenelektronica betreft meestal de show. Er zijn geruchten dat Samsung iets zal laten zien van de Galaxy S9, de opvolger van de Galaxy S8. Maar de echte presentatie van de S9 zou pas later dit voorjaar plaatsvinden. Verder zou Samsung mogelijk een buigbare telefoon laten zien, de Galaxy X. Maar het is afwachten of dat een prototype of een serieus toestel is.

Bovendien presenteert Samsung als marktleider op de tv-markt natuurlijk veel nieuwe televisies. Eén van de tv’s zou een MicroLED-scherm hebben. MicroLED is een technologie die in potentie beter is dan OLED, maar nog erg duur om te maken. Verder laat Samsung speakers zien die gericht geluid kunnen maken, zodat jij het wel hoort, maar jouw omgeving niet.  


LG: tv's met spraakassistent

LG heeft al een slimme speaker aangekondigd. Maar het pronkstuk van de show wordt een 8K-tv van 88 inch (2,2 meter). Dat ding wordt waarschijnlijk ontzettend duur. De 4K-tv van 77 inch van vorig jaar kost al ruim 20.000 euro. Gelukkig heeft LG ook ‘gewone’ tv's die worden uitgerust met Google Assistant, zodat je hem bijvoorbeeld aan kan zetten met je stem. Verwarrend is wel dat ook de eigen assistent van LG is ingebouwd en die kan je dan weer andere dingen vragen.  

Over Google Assistant gesproken: voor het eerst is ook Google op de CES. Althans, de Google Assistant is er. Vorig jaar leek elk apparaat op de beurs samen te werken met Amazons spraakassistent Alexa. Dit jaar moet de Google Assistant terrein terug winnen. Google heeft een stand mét glijbaan.

Nieuwe automerken

Een steeds groter deel van de CES draait om vervoer en dan met name om auto’s. Naast sommige grote automerken zijn er ook nieuwkomers. Zo introduceert Fisker Inc tijdens de CES de EMotion: een sportieve bak die 260 km/h kan halen. Hij heeft een actieradius van bijna 650 km. De prijs ligt boven de 120.000 dollar.

Ook maakt een nieuw Chinees merk zijn debuut: Byton. Erg Chinees is het allemaal niet. Op de personeelslijst staan vooral ex-werknemers van BMW. Wat ze vaak niet op hun cv zetten is de tijd die ze doorbrachten bij Faraday Future, een automerk dat inmiddels op sterven na dood is. Zowel de Byton als de Fisker zouden helemaal voorbereid zijn op zelfstandig rijden.


Zelfrijdende én zelfvliegende taxi's

Bezoekers van de CES kunnen een lift krijgen in een autonome taxi van Aptiv, een Amerikaans bedrijf dat technologie ontwikkelt voor zelfrijdende auto’s. Aptiv belooft dat je tijdens de CES in een omgebouwde BMW 5-serie een ritje kan maken door Las Vegas zonder het stuur aan te raken.


In Las Vegas zal ook een nieuwe zelfvliegende taxi rondjes vliegen: de Workhorse SureFly. Deze autonome heli is officieel een 'octocopter': geen grote rotors zoals een helikopter, maar acht kleintjes. Er passen twee mensen in en het kan met een volle tank 112 kilometer vliegen. Een stuur is niet nodig, want volgens de makers moet de helikopter autonoom vliegen.


Hollands glorie

Nederland is met 53 startups vertegenwoordigd op de CES. Midden in de Eureka-hal waar beginnende techbedrijven één vierkante meter krijgen om hun producten aan klanten, investeerders en andere partners laten zien, staat een hele grote stand van Nederland. Ook startup-prins Constantijn is er bij. Bright stuurt in samenwerking met Startup Delta ook een startup naar Las Vegas: Invi, een armband met ingebouwde stinkbom. Als je wordt lastig gevallen op straat als vrouw, dan kan je een belager van je afschudden door de geurcapsule in de armband te breken.


Echt draadloos opladen

Tijdens de CES zijn tal van andere innovaties te zien. Zo claimt Powercast het eerste bedrijf te zijn dat goedkeuring heeft gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FCC voor het opladen van batterijen door de lucht, op meerdere meters afstand. Draadloos opladen kan al met inductie, maar Powercast kan dus veilig over grote afstanden ervoor zorgen dat slimme sensoren in je huis of je afstandbediening nooit zonder energie zitten.

Volg Bright 

Bright laat je in video's de opvallendste nieuwe gadgets van CES 2018 zien. Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.