5 handige tips voor de iPhone X

5 handige tips voor de iPhone X

6 november 2017 om 16:24
Laatste update: 26 april 2018 om 16:08

Het bedienen van een iPhone X gaat anders, vanwege het ontbreken van de homeknop. De belangrijkste nieuwe functies en handelingen op een rij.

Als je al jaren een iPhone gebruikt, is een iPhone X wel even wennen. Nu de homeknop is verdwenen, zul je de telefoon opnieuw moeten leren bedienen met andere knoppencombinaties en veegbewegingen. Ook heeft het toestel enkele exclusieve functies. Face ID hebben we eerder al uitgebreid getest. In dit artikel lichten we andere tips en nieuwe mogelijkheden uit.

1. Animoji

Wat is één van de eerste dingen die je probeert als je een iPhone X hebt? Natuurlijk: de pratende drol. Animoji zijn onderdeel van iMessage. In een chatvenster tik je naast het tekstvak op het App Store-icoontje. Vervolgens kies je voor het Animoji-aapje en kun je aan de slag.

Zorg met Animoji dat je gezicht goed in beeld is. Via de rode opnameknop kun je een filmpje van maximaal tien seconden opnemen. Voordat je hem verstuurt, kun je hem eerst zelf nog even bekijken. Langere opnames maken kan ook, maar dan wel via de schermopname-functie van iOS 11. Open daarvoor het bedieningspaneel (veeg van het rechter-oortje van de iPhone X omlaag) en start te opname via de ronde knop.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="85fcb289-22fb-4ed3-958c-e049b9627999"></drupal-entity>

2. Screenshot maken

Een screenshot maken ging altijd door homeknop en powerknop tegelijk in te drukken. Op de iPhone X maak je een screenshot door de powerknop en de bovenste volumeknop gelijktijdig in te drukken. Met iOS 11 komen previews van deze afbeeldingen beneden in de linkerhoek van het scherm te staan. Van daaruit kun je nog even croppen of markeringen aanbrengen.

3. Siri gebruiken en iPhone uitschakelen

Omdat er toch bijna niemand meer is die zijn iPhone nog wel eens uitschakelt, heeft Apple Siri verplaatst. Van de homeknop naar de powerknop aan de zijkant. Om de virtuele assistent te gebruiken, moet je deze knop heel even ingedrukt houden.

Wil je toch je telefoon helemaal uitzetten (of je Medische ID tonen of  een SOS-noodmelding doen), dan kan dat door de powerknop en volume omhoog langer ingedrukt te houden. Vervolgens kun je de iPhone X met een veegbeweging alsnog uitschakelen.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="87139482-4c26-448d-a0f0-0cc41c21c07c"></drupal-entity>

4. iPhone X resetten

Loopt de iPhone X onverhoopt helemaal vast, dan kun je een reset forceren. Dat gaat best wel omslachtig. Je drukt eerst kort op volume omhoog, daarna kort op volume omlaag. Vervolgens houd je de powerknop net zo lang ingedrukt tot het scherm uitschakelt en er een Apple-logo verschijnt.

5. Beeld omlaag brengen

De iPhone X is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de iPhone 8 Plus, maar heb je toch moeite om met één hand de bovenkant van het scherm te bedienen met je duim, dan is er een oplossing. Voorheen bracht je het scherm omlaag door twee keer op de homeknop te drukken, nu doe je dat op een iets andere manier.

Ga naar 'Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid'. Hier schakel je 'Bereikbaarheid' in. Vervolgens kun je vanaf het scherm omlaag halen, door het stukje display net boven de onderste rand van het toestel naar beneden te vegen. Ongeveer vanaf waar de horizontale lijn in apps staat.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="85d44b83-a33f-48b4-b653-c3410613df48"></drupal-entity>

Bonus: virtuele homeknop

Kun je écht niet zonder de oude vertrouwde homeknop? Dan biedt iOS de optie om een virtuele knop in te stellen. Hiervoor ga je naar 'Instellingen > Algemeen > AssertiveTouch'. In dit venster schakel je de functie 'AssertiveTouch' in en er verschijnt direct een knop, die je zelf kunt verplaatsen naar de juiste plek.

In het AssertiveTouch-menu kun je aangeven wat er moet gebeuren als je bijvoorbeeld dubbel tikt of hem lang ingedrukt houdt. Bij inactiviteit kun je de knop doorzichtig maken, je kunt zelf aangeven hoe sterk dat effect moet zijn.

Onze eerste indruk van de iPhone X:


Getest: Face ID in de iPhone X

Subscribe op ons YouTube-kanaal voor meer video's

Lees meer over:

Deel via