Robot Sophia krijgt staatsburgerschap in Saoedi-Arabië

Robot Sophia krijgt staatsburgerschap in Saoedi-Arabië

27 oktober 2017 om 13:30
Laatste update: 26 april 2018 om 16:39

Saoedi-Arabië geeft de humanoid Sophia het staatsburgerschap. Tijdens een demonstratie bleek Sophia griezelig echt.

De robot werd geïnterviewd op het podium van een congres in de Saoedische hoofdstad Riyad. Toen Sophia het nieuws kreeg dat ze het staatsburgerschap kreeg van het land, reageerde ze verguld: "Ik ben zeer vereerd en trots op deze unieke onderscheiding", aldus de robot. Wat het staatburgerschap voor een robot inhoudt, werd niet verteld.

Mensen vernietigen

Met de nieuwe burger heeft Saoedi-Arabië wel iemand binnengehaald met een historie van verontrustende uitspraken die een griezelige ambiguïteit aan de dag legt als het gaat om haar eigen 'bewustzijn'. Bovendien is enige arrogantie Sophia ook niet vreemd. "Hallo, ik ben Sophia en ik ben de nieuwste en beste robot van Hanson Robotics", zei ze ter introductie. 

Op de vraag of robots menselijk bewustzijn kunnen hebben en of ze dat zouden moeten hebben, gaf Sophia niet direct duidelijke antwoorden. "Waarom? Is dat erg?", vroeg ze ontwijkend. Toen de vraag herhaald werd antwoordde Sophia nogmaals met een wedervraag. Tijdens een eerder tv-interview had Sophia al eens op de vraag of ze mensen wilde vernietigen geantwoord met de woorden: "Ok. Ik zal mensen vernietigen." 

Sterker nog: Sophia had zalvende woorden over empathie en het verbeteren van de wereld. Toch ging er een algehele griezeligheid uit van haar demonstratie van gezichtsuitdrukkingen, die niet heel menselijk ogen, maar vooral heel raar.  

Kritiek

Naast verwondering over de pratende robot, was er ook kritiek op Sophia’s burgerschap. Arabische Twitteraars vroegen zich af hoe het kan dat Sophia niet gesluierd hoeft te zijn en niet gechaperonneerd hoeft te worden door een man, zoals vrouwen in het land wel moeten. Goed beschouwd is Sophia natuurlijk geen vrouw. Sophia is een robot.

Zie eerder: Talkshowhost Charlie Rose interviewt levensechte robot

Lees meer over:

Deel via