'Nieuwe iPhone-chip verslaat concurrentie met gemak'

'Nieuwe iPhone-chip verslaat concurrentie met gemak'

19-09-2017 05:55 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Apple's nieuwe A11 Bionic-chip in de iPhone 8 en iPhone X scoort veel beter dan de chips in alle nieuwe Android-toestellen, blijkt uit benchmarks.

In zijn nieuwe iPhone 8, 8Plus en iPhone X gebruikt Apple een nieuwe chip, de 'A11 Bionic'. De chip biedt volgens de eerste benchmarks door Geekbench een grote snelheidsverbetering. Vergeleken met de A10-chip uit de iPhone 7 is de nieuwe A11-chip 25 procent sneller bij gebruik van één processorkern en 80 procent sneller als meerdere processorkernen worden ingezet.

De A11-chip verslaat in de tests met gemak de chips in alle nieuwe Android-toestellen. Doordat veel high-end Android-smartphones hogere schermresoluties dan de nieuwe iPhones hebben, moeten ze meer pixels managen, waardoor de chips bij de tests het op rekenkracht verliezen van de Apple-chips. De A11 kan zich in de benchmarks zelfs meten met de Intel Core i5-chip in de 13 inch MacBook Pro.

De nieuwe iPhone X heeft een scherm met 2,7 miljoen pixels, maar de A11 Bionic is krachtig genoeg om dit aan te kunnen, schrijft Apple Insider. Samsungs Galaxy S8 heeft een scherm met maar liefst 4,2 miljoen pixels, maar al die extra pixels belasten de chip, waardoor de S8 in de benchmarks vergelijkbare scores met goedkopere toestellen van Chinese merken als Huawei en Xaiomi haalt.

'Belangrijk op Chinese markt'

Benchmarks zeggen natuurlijk niet alles, maar ze blijven belangrijk voor sommige consumenten die high-end smartphones kopen. "Dit helpt Samsung niet om relevant te blijven in de belangrijke Chinese markt, waar gebruikers altijd veel aandacht hebben voor de cijfers uit benchmarks", schrijft Apple Insider. 

De nieuwe A11-chip heeft onder meer een eigen gpu (grafische rekeneenheid), die voor het eerst ook door Apple zelf is ontworpen. De A11 biedt ook verbeterde beeldverwerking en een nieuwe 'neural engine' voor dataverwerking via een zelflerend neuraal netwerk. Dit laatste gebruikt Apple voor toepassingen met kunstmatige intelligentie, zoals de Face ID-gezichtsherkenning.

De A11 telt zes processorkernen, vier voor lichte taken en twee voor zware taken. Volgens Apple is de chip 70 procent energiezuiniger. De nieuwe gpu wordt onder meer gebruikt voor nieuwe toepassingen met augmented reality.

Meer over de iPhone 8 en iPhone X

Later deze week op Bright.nl meer over de nieuwe iPhone 8, die op 22 september in de winkels ligt.

Bekijk ook de eerste indruk van de iPhone X van Bright-hoofdredacteur Erwin:


Volg ons YouTube-kanaal voor meer video's over de nieuwe iPhones.

Lees ook:

Waarom de iPhone X zo duur is in Nederland

Ik zag de toekomst, het was niet de iPhone X