Ik zag de toekomst, het was niet de iPhone X

Ik zag de toekomst, het was niet de iPhone X

17-09-2017 13:25 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Merijn Doggen

Apple noemde de iPhone X 'de telefoon van de toekomst'. Maar de échte smartphone van de toekomst zag je stiekem al eerder in de presentatie.

Het deel van de Apple-presentatie dinsdagavond dat ging over de Apple Watch gaf misschien wel het beste inkijkje in de toekomst. Eerst kregen we de dingen te horen die we elk jaar horen. De nieuwe Apple Watch is 70 procent sneller. Hij heeft een verbeterde chip voor bluetooth en wifi. En hij heeft er een nieuwe functie bij: een geïntegreerde simkaart.

Door die simkaart kan de Apple Watch zelf verbinding maken met mobiele netwerken. En daarmee wordt de Apple Watch een smartphone om je pols. Alleen de camera ontbreekt nog. Natuurlijk, er zijn al meerdere smartwatches op de markt die dit ook kunnen. Daarom viel het kwartje niet meteen. Nee, dat viel pas bij het zien van deze gelikte commercial voor Apple Music:


De man in de commercial draagt niets anders dan een Apple Watch en AirPods, de draadloze oordopjes van Apple. Dít is onze uitrusting in de toekomst. Vergeet de smartphone.

Het enige dat nog ontbreekt, is een groot scherm. Maar het is niet voor niets dat Apple-topman Tim Cook zo enthousiast is over augmented reality (AR). Dat is niet vanwege de mooie nieuwe AR-toepassingen op de iPhone 8 en iPhone X. Die kregen eigenlijk maar weinig aandacht in de presentatie. Nee, Tim Cook is zo enthousiast omdat hij al weet wat de volgende stap wordt. Over een paar jaar komt Apple met een augmentedreality-bril. Dat wordt het nieuwe scherm, vermoed ik. 

Nog veel werk

Bij de 'smartphone van de toekomst' zit de rekenkracht in het horloge, de communicatie gaat via de oortjes en het beeldscherm en de camera’s verhuizen naar de bril. Volgens AR-expert Raimo van der Klein gaat zo'n bril, die eruit zal zien als een normale bril, er sneller komen dan we denken. "Over vijf jaar wachten we niet meer op de nieuwe smartphone, maar op de nieuwe bril", vertelde Van der Klein me laatst.

Natuurlijk, de AirPods moeten kleiner, de Apple Watch moet nog krachtiger en die bril hebben we nog helemaal niet gezien. Maar als de man in het Apple-spotje een bril had gedragen, dan zouden we al even de toekomst hebben gezien.

Meer over de iPhone X:

Duizend euro voor een smartphone? Wen er maar aan

Waarom de iPhone X zo duur is in Nederland

Bekijk ook de eerste indruk van de iPhone X van Bright-hoofdredacteur Erwin:


Volg ons YouTube-kanaal voor meer over de nieuwe iPhones.