Megaraket van SpaceX maakt eerste vlucht in november

Megaraket van SpaceX maakt eerste vlucht in november

28-07-2017 06:59 Laatste update: 26-04-2018 19:14

De krachtigste raket van ruimtebedrijf SpaceX gaat dit jaar de lucht in. De Falcon Heavy wordt aangedreven door drie Falcon 9-raketten die allemaal weer moeten landen.

De vlucht is door SpaceX-ceo Elon Musk via een post op Instagram en Twitter aangekondigd. De Falcon Heavy is één van de krachtigste raketten ooit, alleen de Saturn V, die mensen naar de maan bracht, was sterker. De megaraket wordt aangedreven door drie Falcon 9-boosters. Die raketten werden de afgelopen tijd regelmatig gelanceerd en weer geland.

De Falcon Heavy kan vooral ingezet worden om veel meer bagage mee de ruimte te tillen, maar is ook geschikt voor langere ruimtereizen, bijvoorbeeld naar Mars. In 2020 wil SpaceX zijn eerste Marsmissie gaan uitvoeren. Uiteindelijk moeten er ook bemande Marsmissies komen, mogelijk zelfs al in 2023.

De drie Falcon 9-boosters moeten na de lancering van de Falcon Heavy weer terugkeren naar aarde, zo bevestigt Elon Musk op Twitter. "De raketten aan de zijkant keren terug naar de basis in Cape Canaveral", zegt hij. De middelste landt op een platform in zee. "Als we geluk hebben", voegt Musk daar aan toe.

SpaceX zou de Falcon Heavy oorspronkelijk al in 2013 willen lanceren. Dat project werd toen verschoven naar 2015. Toen ging de test weer niet door, omdat een Falcon 9-raket enkele minuten na de lancering explodeerde. Nu komt de vlucht weer in zicht. Een precieze datum is er nog niet. Vorig jaar tweette Musk dat hij niet kon wachten om de drie kernen te zien landen. "De eerste twee komen bijna gelijktijdig aan."


SpaceX heeft eerste recycle-raket gelanceerd en geland