Eerste indruk Fitbit Alta HR: stijlvolle fitnesstracker met hartslagmeter

Eerste indruk Fitbit Alta HR: stijlvolle fitnesstracker met hartslagmeter

26-07-2017 08:44 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Deze stijlvolle fitnesstracker draag je ook als sieraad. Hij meet je hartslag misschien niet heel accuraat, maar het is goed genoeg.

Meten is weten, en als het over jezelf gaat is dat meten extra leuk. Zo draag ik al jaren een fitnesstracker. Dat ziet eruit alsof je de Tour de France probeert te winnen, of op zijn minst een enorme fanatiekeling bent. De nieuwe Fitbit Alta HR ziet er gelukkig niet zo pretentieus uit. Sterker nog, je kunt hem zelfs om zijn minimalistische design dragen.

De Alta HR is één van de meest stijlvolle fitnesstrackers op de markt. Ik vond het gunmetalkleurige horloge met een zwart rubber bandje het mooist en draag hem bijna als sieraad. De standaard tracker is zilverkleurig. Bij beide kun je verwisselbare bandjes kiezen in diverse kleuren en materialen, zoals rubber en leder. Ook de bandjes van het eerdere Alta-model zonder hartslagmeter passen. De kleurkeuzes doen mij wat gedateerd aan. Wie een sieraad wil dragen in plaats van iets dat op een sportstracker lijkt, heeft aan een extra metalen (goudkleur of rvs) armband een goede koop.

Hartslagmeter

Nieuw aan deze Alta is de hartslagmeter. Onmisbaar in mijn opinie, omdat een hartslagsensor gegevens over je sport en slaap veel uitgebreider maakt zodat je het niveau van een stappenteller slash horloge ontstijgt. Zo zie ik duidelijk dat die met alcohol doordrenkte feestweek erin hakte; mijn rusthartslag in de nacht was aanzienlijk hoger dan gewoonlijk. De hartslagmeter geeft op je smartphone duidelijk afleesbare indicaties waar je echt wat mee kan, ondanks dat je hartslag niet accuraat gemeten wordt.

Ik sportte een paar keer met de Fitbit die om mijn pols mijn hartslag meet, terwijl ik ook een borstband van Polar droeg. In de grafiek zie je duidelijk dat door Fitbit gemeten maximale hartslag 151 slagen per minuut bedraagt, terwijl de borstband er 182 meet. Nogal een verschil, wat dus ook doortikt in je verbruikte calorieën. Met een borstband valt ook eigenlijk niet te concurreren; voor een meting met twee groene lampjes die door je huid het bloed door je aderen zien kloppen, vind ik het al fantastisch. Fitbit tipt dat je bij het sporten die band hoog om je pols moet schuiven, maar alsnog blijft er in de hogere hartslagen een groot verschil. Is dat erg? Ik denk het niet. Het gaat meestal niet om absolute getallen maar om een vergelijking met jezelf. Net zoals het niet uitmaakt als je weegschaal niet accuraat is, zolang je maar steeds op dezelfde meet. 

Het zet je in beweging

En het werkt. De informatie die je op je horloge en op je smartphone ziet, stimuleert wel degelijk tot extra bewegen. Je kunt de Alta HR zo instellen dat hij ieder uur dat je nog geen 250 stappen hebt gezet, een trilling als zetje in de rug krijgt. Inkomende berichten, telefoontjes en agendapunten kun je overigens ook voelen en aflezen waardoor ik veel minder telefoontjes mis. De interfaces van Fitbit op je smartphone en computer hebben allerlei mogelijkheden om je te informeren, stimuleren en uit te dagen. Competitief als ik ben, ga ik inderdaad nog even een wandelingetje naar de koffie of collega maken om mijn gemiddelde omhoog te krikken.

Ook de nieuwe SleepStages vind ik interessant. Met het risico dat als iemand vraagt of ik lekker geslapen heb, ik op mijn horloge kijk voor het antwoord; ik vind het leuk om te kijken hoe de nacht was. Hoeveel lichte, diepe, of REM-slaap en hoe verhoudt zich dat tot het gemiddelde? Ik kan er vooral voor het slapen gaan slaapverwekkend in rondneuzen.

Kopen?

Er zijn nog wat opmerkingen. De nauwkeurigheid van de hartslag in de hoge regionen is niet goed, maar zonder borstband kun je dat niet verwachten. Het synchroniseren met je computer lukt soms niet.

Het tevoorschijn toveren van de informatie op het display kost soms wat meer dan twee keer tappen. AltaHR meet vanzelf of je wandelt of fietst, maar de handmatig te tracken sporten zijn niet erg zinnig gekozen. Motorrijden levert een hele berg gratis stappen op. De Active Minutes die je op je horloge kunt aflezen slaan naar mijn idee nergens op, maar gelukkig kun je die uit de te tonen info verwijderen.

De AltaHR is spatwaterdicht, maar ik zou hem graag echt waterdicht hebben. Het uiteindelijke eindoordeel is hoe dan ook positief. 

In Bright TV testten we in de rubriek Fitgirl de sporthorloges Fitbit Blaze en Samsung Gear Fit 2:


Volg ook het Bright Youtube-kanaal voor meer gadgetreviews