Qualcomm heeft eerste vingerafdrukscanner in scherm

Qualcomm heeft eerste vingerafdrukscanner in scherm

28 juni 2017 om 11:08
Laatste update: 26 april 2018 om 19:45

Chipmaker Qualcomm heeft een vingerafdrukscanner in een touchscreen geïntegreerd.

De nieuwe scanner kan zowel in schermen als achter metaal worden geplaatst. Qualcomm presenteerde de zijn nieuwe vinggerafdrukscanner tijdens Mobile World Congress Shanghai. Qualcomm is naast chipmaker ook al jaren leverancier van de vingerafdrukscanners in de knoppen van smartphones. De nieuwe techniek is goed nieuws voor smartphone-fabrikanten, die telefoons met steeds dunnere schermranden maken.

Onder het scherm

Voor thuisknoppen is dan geen plaats meer, zoals bij de Samsung Galaxy S8. Een vingerafdrukscanner die in het scherm zit gebouwd is dan ideaal; nu zit de scanner van de S8 aan de achterkant van het toestel. De nieuwe ultrasone scanner van Qualcomm kan door een oled-scherm tot 1,2 millimeter scannen. Ter vergelijking: scanners in huidige telefoons kunnen door een laagje glas van maximaal 0,4 millimeter scannen en zijn daarom ongeschikt voor onder schermen.

De primeur is voor Chinese telefoonmaker Vivo. Het bedrijf toonde op Mobile World Congress Shanghai een telefoon waarbij de gebruiker zijn vinger op een vingerafdruk-symbool op het scherm moet leggen. De telefoon ontgrendelt dan zoals gebruikelijk. Het gaat daarbij overigens nog wel om een prototype, waarbij nog een fysieke knop onder het scherm zit.

Apple ook?

Qualcomm gaat de nieuwe scanners eind dit jaar aan fabrikanten leveren, en verwacht de eerste telefoons met zijn scanner in de eerste helft van 2018 op de markt. Volgens geruchten is Apple met zijn iPhone 8 mogelijk eerder. Ook Apple zou werken aan een telefoon met zeer dunne schermranden waarbij het drukgevoelige scherm als thuisknop fungeert – inclusief vingerafdrukscanner in het scherm. Recente lekken wijzen daar inderdaad op, maar pas bij de presentatie in september weten we het zeker.

Lees ook:

'Nieuwe iPhone krijgt draadloos opladen'

5 dingen die we graag in de iPhone 8 zien

Lees meer over:

Deel via